Így buzdítanak a katolikusok

Már tavasszal letudták az önkormányzati választást a katolikus egyház vezetői. A püspöki kar körlevél helyett közleményben buzdított részvételre.

Régebben nem számított rendkívülinek, hogy a katolikus püspöki kar – pártnevek említése nélkül ugyan, de teljesen egyértelműen – a jobboldal mellett állt ki választási körleveleiben. Ilyesmiről most szó sincs. A püspöki kar a tavaszi parlamenti választás előtt adott ki egy felhívást, amely az önkormányzati (és az uniós) választásra is érvényes. A feltűnően rövid szöveg korrekt és elfogulatlan, nem kampányol senki mellett. Így szól:

„Az idén sorra kerülő országgyűlési, önkormányzati és európai uniós választásokon való részvételre bátorítjuk a katolikus hívőket. Érezzük át annak jelentőségét, hogy a választások révén tevőlegesen, felelősen és méltó módon részt vegyünk hazánk, szűkebb közösségünk és Európa sorsának alakításában. Az előttünk álló lehetőségeknek megfelelően járuljunk hozzá a következő időszak feladatainak megvalósításához".

Érdekesség, hogy egyszerű közleményről van szó, nem pedig körlevélről. (A körlevelet kötelező felolvasni a templomokban.)

Más kérdés, hogy a katolikus egyházban nem mindenkire jellemző a távolságtartás. Az Index a hét elején számolt be arról, hogy a következő iránymutatás volt olvasható egy zuglói templom hirdetményei között: „Mindannyian menjünk el szavazni úgy, hogy megerősítjük újabb 5 évre a jelenlegi önkormányzati felállást, a fideszes képviselőket. Ez azért is fontos, mert templomunknak, plébániánknak és egész közösségünknek nagy kellemetlenséget okozunk, ha nem tudjuk folytatni az együttműködést a jelenlegi zuglói vezetéssel."

Pajor András plébános a hírportálnak nyilatkozva úgy vélte, az egyháznak egyenesen erkölcsi kötelessége, hogy támogassa „az elveihez és gyakorlati tevékenységéhez legközelebb álló közéleti csoportot vagy személyt", elvégre „a vallás nem távolodhat el a való élettől". Az viszont nem fér össze a demokráciával, hogy ezt rajta vagy az egyházi közösségen bárki is számon kérje – mondta a plébános, aki rosszallását fejezte ki az újságíró „kellemetlenkedése" miatt.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.