Így búcsúznak Göncz Árpádtól a pártok

Életének 94. évében elhunyt Göncz Árpád, a Magyar Köztársaság első, demokratikusan választott elnöke. A parlament keddi ülésnapján néma felállással emlékeztek az egykori államfőre, de közleményeikben sorra búcsúztak a pártok is.
Hiller István, aki az ülésen elnökölt, Göncz Árpád halálhírét bejelentve azt közölte: "Már életében legenda volt".

Kormány: A Kormány őszinte részvétét és együttérzését fejezi ki a mai napon elhunyt Göncz Árpád családjának. A rendszerváltás utáni szabad Magyarország első demokratikus úton megválasztott köztársasági elnöke tíz éven keresztül legjobb tudása szerint szolgálta az újjászülető magyar demokráciát. A Kormány - a családdal egyeztetve - későbbiekben gondoskodik a méltó temetésről.

A KDNP megrendüléssel fogadta a hírt az első demokratikusan megválasztott államfő haláláról. Személye és élete összefonódott Magyarország legújabb kori történelmével, a rendszerváltás időszakával. A KDNP együttérzését fejezi ki a gyászoló családnak abban a tudatban, hogy az élők sorából eltávozott államfő emléke és munkássága nem megy feledésbe.

Fidesz: Tisztelettel őrizzük emlékezetünkben Göncz Árpád volt államfőt, aki aktív és fontos politikai szereplője volt azoknak az éveknek, melyekben Magyarország a diktatúrából a demokráciába való átmenet útjára lépett - írta a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség elnöksége nevében Orbán Viktor. A részvétnyilvánításban a párt elnöksége együttérzését fejezi ki Göncz Árpád családjának.

Az MSZP nevében Tóbiás József pártelnök búcsúzott Göncz Árpádtól. Mint írja, a védtelenek szolgálója volt, plebejus attitűdű, s közben végtelenül bölcs és művelt államférfi. Göncz Árpád a nemzeti egység jelképe volt életútjával, gondolkodásával, minden eszméből a legérdemesebbet szintetizáló nagyszerű személyiségével. "Számomra mérce, példa és jelkép."

Együtt: Göncz Árpád igazi elkötelezett liberális demokrata volt. Göncz Árpád megtestesítette a nemzet egységét, példaszerűen látta el a feladatát, "példát mutatott emberségből, nagy szeretettel és tisztelettel gondolhatott rá minden magyar ember. És gondolhat ezután is" - fogalmazott közleményében az Együtt elnöksége. Hangsúlyozták: politikusi pályaképe, írói és műfordítói munkássága, az 1956-os forradalomban játszott szerepe, minden megnyilvánulásából áradó jósága és emberszeretete a magyar történelem legnagyobbjai közé emelték őt.

A Jobbik ennyit írt: "Ezúton fejezzük ki részvétünket az elhunyt Göncz Árpád családja felé."

A Demokratikus Koalíció elnöke Facebook-bejegyzésben úgy fogalmazott: az 1956-os forradalmár "nem egyszerűen alámerülve" várta a történelem jobbrafordulását, hanem a demokratikus ellenzék aktív alakjaként segítette a rendszerváltozás előkészítését. Gyurcsány Ferenc azt írta: kitűnő ember ment el közülünk, és nemcsak a hivatalos Magyarország fogja őt gyászolni, hanem sok millió tisztességes demokrata is, itthon és külföldön, "mindazok, akik még mindig hisznek a harmadik köztársaságban".

Göncz Árpád mind a II. világháború alatti antifasiszta mozgalomban, mind az 1956-os forradalom idején, majd Bibó István és társainak koncepciós perében fontos és példamutató szerepet töltött be - írta az LMP közleményében, amelyben részvétét fejezte ki Göncz Árpád volt köztársasági elnök családjának és hozzátartozóinak. "A rendszerváltozás utáni Magyar Köztársaság első elnökének emlékét tisztelettel őrizzük. Nyugodjék békében!" - közölték.

 

A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége Göncz Árpádban azt a Radnóti-díjasát, egykori antifasiszta ellenállót gyászolja, aki a rendszerváltás forgatagában tisztességes politikájával "évszázadokra példát mutatott" az utódoknak - írta Hanti Vilmos a MEASZ elnöksége nevében.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.