Igen, rend van

A közfoglalkoztatással és a piaci alapú munkáltatással együttesen 2018-ra megvalósíthatónak látszik a teljes foglalkoztatottság Magyarországon – mondta miniszterjelölti meghallgatásán Pintér Sándor belügyminiszter a honvédelmi és rendészeti, valamint a nemzetbiztonsági bizottság együttes ülésén.

Pintér védelmébe vette az előző ciklusban megindított közfoglalkoztatás intézményét. „Volt olyan nap, amikor 235 ezren dolgoztak közfoglalkoztatottként, olyan emberek, akik számára a piac nem tudott munkát biztosítani”. A 2018-ig tartó kormányzati ciklusban a miniszter a közfoglalkoztatásban is fokozatosan növekvő szerepet szán a szociális szövetkezeteknek.

Sikeresnek ítélte a vízügy áttételét a BM-be. „Árvizek idején a vízügy és a katasztrófavédelem úgyis együttműködésre van kötelezve”, mondta. A közigazgatásban jelentős informatikai fejlesztést tart szükségesnek és indokoltnak. A tervek már körvonalazódtak, a jogszabályok már készülnek, a többi csak forrás kérdése. Nemcsak pénzkérdés ugyanakkor, hogy a ciklus végéig minden járási székhelyen lesz önálló tűzoltóság. Emellett a BM mintegy 300 millióval kívánja támogatni az önkéntes tűzoltóságokat.

A közbiztonságot Pintér jónak értékelte. Egy ellenzéki kérdésre válaszolva később leszögezte: „Igen, rend van”. Majd hozzátette: persze, mint mindent, ezt is lehet jobban csinálni. Elismerte, hogy a vidéki kistelepüléseken például a polgármesterek és főleg az idős lakosok még több rendőrt szeretnének látni. Ezzel együtt: csökkent a bűncselekmények száma és nőtt a rendőrség felderítési eredményessége. Ennek is köszönhető, hogy 142 százalékos a 18 251 fogvatartottat őrző hazai börtönök zsúfoltsága. Azonban a fegyintézetek munkaképes lakóinak már a háromnegyede dolgozik, s a börtönök 70 százalékban önellátóak. Pintér a börtönnépesség foglalkoztatottságának és önellátásának mértékét is növelni tervezi 2018-ig.

A miniszterjelölt a ciklus végére ismét megígérte a rendőrség életpályamodelljét (amit és „valamilyen mértékű” béremelést már az elmúlt négyéves időszak végére is megígért). A kiszámítható előmeneteli és bérrendszer mellett önrész nélküli hitelfelvétel lehetőségével, speciális életbiztosítással erősítené a rendőrség munkaerő-megtartó képességét.

Az ellenzéki képviselők a négy évvel ezelőtti „két hét alatt rendet teszünk ígéretét” felemlegetve kétségeiket hangoztatták Pintér ígéreteinek betarthatóságát illetően. Szerintük a rendőrség megítélése az elmúlt négy évben romlott. S bár felvettek 6688 új rendőrt, több mint 3900-an távoztak a testülettől, azaz a rendőrség még mindig nem tud hosszú távú perspektívát kínálni a munkatársainak.

Pintér erre válaszul közölte, hogy átalakítják a rendőrség vezetőkiválasztási gyakorlatát és új tehetséggondozási rendszert vezetnek be, hogy a jövőben valóban a legalkalmasabbak közül kerüljenek ki az új vezetők. A rendőrség megítéléséről szólva pedig azt mondta: közvélemény-kutatások, valamint a rendőrség által közvetlenül megkérdezett polgármesterek, iskolaigazgatók, szülői munkaközösségi tagok és iskolaszékek véleménye cáfolja az ellenzék állításait.

Pintért Sándort mindkét bizottság a kormánytöbbség szavazatával alkalmasnak ítélte a belügyminiszteri posztra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.