Igazságügyi tárca: csak azért is marad a szigor

Az Igazságügyi Minisztérium (IM) szerint marad a büntetőjogi szigor, és aki a jövőben harmadik alkalommal súlyos, személy elleni erőszakos bűncselekményt követ el, életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélik - emelte ki az igazságügyi tárca az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében, reagálva az Alkotmánybíróság (Ab) aznapi döntésére.

Az Igazságügyi Minisztérium tudomásul veszi az Ab határozatát, amellyel alaptörvény-ellenesnek minősítette és 2013. július elsejére visszamenő hatállyal megsemmisítette a büntető törvénykönyv, valamint a halmazati büntetésekre vonatkozó jogszabályok egyes bekezdéseit - írták.

Megjegyezték ugyanakkor, hogy az Ab nem kifogásolta az erőszakos, többszörös visszaesőkre vonatkozó szigorúbb büntetési szabályokat. Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy "a többszöri bűnelkövetés súlyosabb büntetéssel fenyegetettsége alkotmányos indokokon alapul. A többszöri bűnelkövetés törvényhozói értékelése szükséges, mert ezzel különös jelentőséget tulajdonít a büntetőjogi normák megtartásának. A szigorúbb megítélés emellett azért is indokolt lehet, mert ezzel nyomatékot ad a büntető igazságszolgáltatás működésének. A többszöri bűnelkövetés súlyosabb megítélése a büntetőjog hatályos rendszerében megfelel az alkotmányos büntetőjog követelményeinek, a törvényhozónak alkotmányos szabadságában áll a többszörös bűnelkövetést súlyosabban büntetni" - olvasható a közleményben.

"Aki tehát a jövőben harmadik alkalommal súlyos, személy elleni erőszakos bűncselekményt követ el, életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélik" - közölte a tárca, hozzátéve: az ilyen életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt visszaesők feltételes szabadságra nem bocsáthatók.

A szigorú szabályok nem csupán a polgárok védelmét szolgálják, de egyértelmű üzenetet is jelentenek mindenki számára: a súlyos bűncselekményt elkövető bűnismétlők a lehető legszigorúbb megítélés alá esnek - írta az Igazságügyi Minisztérium.
Az Ab kedden nyilvánosságra hozott határozatában mondta ki, hogy alkotmányellenesek a büntető törvénykönyv (Btk.)büntetéskiszabással kapcsolatos szigorúbb halmazati szabályai, amelyek szerint a legalább három, ember elleni erőszakos bűncselekményt elkövetőkre esetenként kötelezően életfogytiglant kell kiszabnia a bírónak. Az Ab az új Btk. alaptörvény-ellenes rendelkezését hatálybalépésére - 2013. július 1-jére - visszaható hatállyal semmisítette meg, továbbá kimondta, hogy a korábbi Btk. hasonló szabályai sem alkalmazhatók.

Az Ab elrendelte az alaptörvény-ellenes rendelkezések alkalmazása alapján jogerősen lezárt büntetőeljárások felülvizsgálatát, ami azonban kizárólag a büntetéskiszabást érinti. Az Ab határozata alapján egyetlen büntetés sem szakad meg automatikusan, illetve egyetlen büntetőügyet sem kell újratárgyalni, csupán az alkalmazott büntetőjogi szankcióról kell újból határozni.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.