Igazságtalanul kevés a nő a Kossuth- és Széchenyi díjasok között

A felsőoktatás hallgatóinak 53 százaléka, a tudományos kutatók több mint harmada nő, ám a legfontosabb díjak kitüntetettjei között ehhez képest aránytalanul kevesen vannak.

A helyzet mélyen igazságtalan – mondta Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök felesége azon a hétfői díjátadó ünnepségen, melyen a női kutatók eredményeire hívták fel a figyelmet. Egy kozmetikai cég és a Magyar  UNESCO Bizottság közös ösztöndíjára minden évben olyan 30, 35, illetve 45 év alatti hölgyek pályázhatnak, akik a magyar felsőoktatási kutatási intézményekben, illetve az MTA kutatóintézeteiben dolgoznak.

Dobrev Klára kiemelte: 1990 óta a Kossuth és Széchenyi díjasok csupán tizenegy százaléka volt nő, a Magyar Tudományos Akadémia 270 rendes tagjából pedig csak nyolcan képviselik a női nemet.

Dobrev Klára szerint idén azért különösen fontos erről beszélni, mert a Kossuth és Széchenyi díjak ajánlásairól döntő bizottságok és albizottságok mandátuma lejár. Szerinte ezekben a bizottságokban eddig a nők méltánytalanul alacsony számban vehettek részt. A 98 bizottsági tag között mindössze nyolc nő van, számos bizottságra egy sem jut. 

- Az orvostudományi albizottságban például egyetlen női tag sincs, miközben a tudományos kutatók között a nők aránya ezen a területen már 45 százalék – tette hozzá.

Dobrev Klára lapunknak elmondta: minden közélet iránt fogékony embernek, civil szervezeteknek, és maguknak a tudományos élet résztvevőinek is tenniük kell azért, hogy ez megváltozzon. Hangsúlyozta: meglehet, a kutatónők nem okosabbak, nem tehetségesebbek és nem is ambíciózusabbak férfi társaiknál, de ugyanannyit biztosan tudnak, mint ők.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.