Idén eddig 366 ezer határsértőt fogtak

Január elsejétől hétfő éjfélig 366 409 ember ellen intézkedtek a magyar rendőrök illegális határátlépés miatt - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság helyettes szóvivője az M1 kedd reggeli műsorában.
Gál Kristóf elmondta: a hétfői 8702 illegális határátlépésből 8633 a horvát oldalról, 68 a szerb oldalról történt.

Határzárral kapcsolatos bűncselekmények gyanúja miatt a rendőrség szeptember 15-étől hétfő éjfélig 696 emberrel szemben rendelt el nyomozást, ebből 22 ellen határzár rongálás, 674 ellen pedig határzár tiltott átlépése miatt - tette hozzá.

Kiss Attila, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal általános főigazgató-helyettese arról számolt be, hogy a dublini eljáráshoz tartozó megkeresések száma a nyolcszorosára emelkedett a tavalyi év azonos időszakához képest, idén eddig több mint 32 ezer ilyen megkeresés érkezett. Hozzávetőlegesen az esetek 80 százalékában el kell ismernünk a felelősséget, vagyis azt, hogy a magyar hatóságok felelősek a menedékjogi kérelem lefolytatásáért - mondta.

Kiss Attila közlése szerint három tranzitzóna működik az országban: Röszkén, Tompán és Beremenden. A letenyei tranzitzóna kialakítása készen van, a kormány döntésén múlik, hogy megnyílik-e - fűzte hozzá. Ezen felül, a befogadóállomások kapacitása összesen 1500 fő, jelenleg 630-an tartózkodnak ezekben - mondta.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.