Ideje beadatni az influenzaoltást

Egyelőre nincs influenzajárvány az országban, azonban a betegség elleni védőoltást érdemes még decemberben beadatni, mivel így biztosan van elegendő idő a védettség kialakulására a járvány kezdetéig - hívja fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).
Az ÁNTSZ azt javasolja, hogy aki eddig még nem tette meg, a következő napokban keresse fel háziorvosát, aki eldönti, hogy páciense jogosult-e a térítésmentes influenza elleni védőoltásra. Amennyiben mégsem kaphat térítésmentes oltóanyagot, gyógyszertári forgalomban - orvosi rendelvényre - többféle készítményhez is hozzá lehet jutni.

Az ÁNTSZ emlékeztet, hogy az influenza kellemetlen tüneteket okozó megbetegedés, általában szövődmények nélkül, néhány nap alatt gyógyul, de egyes esetekben a súlyos szövődménnyel járó megbetegedések kórházi kezelést igényelhetnek, sőt akár a beteg gépi lélegeztetésre is szorulhat, bizonyos esetekben pedig halált is okozhatnak.

Az elmúlt szezonban, a járvány csúcsával egy időben több európai országban - így Magyarországon is - jelentősen nőtt a halálozás. Influenza elleni védőoltással számos ilyen tragikus eset megelőzhető lett volna - jegyzi meg az ÁNTSZ.

A szövődmények szempontjából a krónikus betegségben szenvedők (közülük is kiemelten az asztmások, elhízottak, cukorbetegek), továbbá a várandós nők esetében nagyobb a kockázat.

Az ÁNTSZ emlékeztet arra is, hogy a térítésmentes védőoltásra jogosultak köre széles: a 60 éven felülieknek például alanyi jogon jár az ingyenes vakcina, számos további kockázati tényező esetén is jár a térítésmentes influenza elleni védőoltás, mint például a már említett asztma vagy egy meglévő szív- és érrendszeri betegség. A jogosultak köréről a www.antsz.hu/influenza oldalon lehet tájékozódni.

Az ÁNTSZ azok számára is javasolja az influenza elleni védőoltást, akik nem tartoznak egyik kockázati csoportba sem.

Az influenza figyelőszolgálat legfrissebb adatai szerint 2015. november 30. és december 6. között az országban 8 200 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Az Országos Epidemiológiai Központ laboratóriuma ebben a szezonban már igazolt influenza okozta fertőzést, melynek során az influenza A(H3) vírus jelenlétét mutatták ki.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ jelentése szerint a kontinensen már előfordulnak elszórt, helyi járványok, de még alacsony az influenza aktivitása.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.