Hűvösvölgy: 'szépség és szörnyeteg'

Hűvösvölgy nehezen, döcögve nyeri el méltó arculatát: több évnyi tervezés, majd áttervezés, aztán pereskedés után június végére megszépül az egykori hidegkúti buszvégállomás. Helyén 66 millió forintból megépül egy közpark, a zöldfejlesztés elől a múlt héten hárultak el a tényleges jogi akadályok. Csakhogy továbbra is beárnyékolja az összképet a műemléki védettségű Balázs vendéglő bizonytalan sorsa, a többször leégett épületet és környékét évek óta hajléktalanok és drogosok csúfítják el. A megoldás egyelőre nem, csak kosz és mocsok látszódik.

Csaknem egyéves késlekedés után, ám most vihar iramban, nagyjából egy hónap alatt elkészül a hűvösvölgyi egykori buszvégállomás átalakítása, megszépítése. Pesthidegkút kapujában a tervek szerint közparkot alakít ki a II. kerületi önkormányzat. A valamikori végállomás környékén a napokban befejeződik az elhanyagolt, omladozó épületek bontása, majd megkezdődik a parképítés, a munkálatok a tervek szerint június közepére befejeződnek.

Látványterv

Az ott élők, valamint az átutazók tehát több évi várakozás után végre birtokukba vehetik a zöldlétesítményeket. A beruházás összességében 66 millió forintba kerül, a számlát az önkormányzat saját költségvetéséből állja.

Érdeklődésünkre Balaton Balázs, a kerület sajtószóvivője lapunknak elmondta, a bontás utáni tereprendezés és parkkialakítás részeként a meglévő fák és fenyők mellé újakat is telepítenek, több helyre virágos és talajtakaró cserjéket ültetnek. A Rezeda utcai oldalon parkolóhelyeket alakítanak ki, ahol a tervek szerint szombatonként hetivásárt is tartanak majd. Játszótér is készül a következő hetekben, és pihenőbútorok szolgálják majd az arra járók kényelmét, a turistáknak pedig jó hír, hogy nyilvános illemhelyet is létesítenek.

A városkapu az autósok számára is átalakul, azaz a tereprendezést közlekedéstechnikai változtatások is kiegészítik majd: a biztonságot javítja, hogy a Hidegkúti útról külön sávon lehet majd a Máriaremetei útra kanyarodni, míg az ellenkező irányból a város felé tartók pedig szintén külön kanyarodósávot kapnak.

Átalakulás évtizedes tervekkel, változó elképzelésekkel

Mint arról annak idején már beszámoltunk, a csaknem negyven éve lepusztult városképet mutató környék átalakításának terve már az előző önkormányzati ciklusban megszületett; a 2006-os ötletpályázaton nyolc pályaművet választott ki a zsűri, az akkori városvezetés elképzelése szerint Pesthidegkút új városközpontját alakították volna ki, sok-sok zöldfelülettel, mivel a 2002-ben elfogadott szabályozási terv alapján a területen 55 százalékos a beépíthetőség mértéke. A Nagykovácsi út és a Nagyrét utca találkozásánál körforgalom létesült volna, aköré pedig Hidegkút új, a zöld környezettel szervesen egybeépülő, kisvárosias jellegű városmagja, amelyben rendőrőrs, posta, önkormányzati ügyfélszolgálati iroda és kisebb szolgáltató típusú üzletek kaptak volna helyet. A beruházást az egyik kereskedelmi bank valósította volna meg, saját költségére, cserébe megkapta volna az üzemeltetési jogokat.

A kerület új vezetése azonban 2006 után másként döntött. A nagyszabású, ám pénzigényes elképzelések helyett, s az önkormányzati ingatlanok felhasználásával változtatják meg a környék arculatát, ennek részeként a balkáni jelleget sugárzó építményektől is megszabadítják a területet, s megépítik a közparkot.

A saját tulajdonú területén zajló beruházáshoz, pontosabban az épületbontásokhoz már tavaly hozzákezdett az önkormányzat, miután a bérlőivel felmondta a szerződést. Csakhogy öt üzletbérlő perre vitte az ügyet, emiatt a kerület nem tudta befejezni a bontást, a buldózerek egészen egy héttel ezelőttig csak részlegesen dolgozhattak. Az önkormányzat által múlt héten jogerősen megnyert egyik per után lényegében elhárultak a további jogi akadályok, a kényszerű késlekedésnek vége, így június közepére-végere befejeződhet a zöldrekonstrukció.

 

Szépséghibás Balázsolás

A közpark júniusi átadása után a Hűvösvölgy környékének már csak egyetlen szépséghibája marad: továbbra sem sikerül rendezni az egyre lepusztultabb egykori Balázs vendéglő sorsát. Az épületet övező - lapunkban már ismertetett - tulajdonjogi viták miatt az egykori étterem és környéke évek óta hajléktalan- és drogtanya, mindent eláraszt a mocsok és az elképesztő kosz.

Úgy tudjuk, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal gasztronómiai műemlékké nyilvánította a több száz éves épületet, ám a védettséggel járó állagmegóvásra hasztalan próbálja meg felszólítani a tulajdonosokat. Leginkább a Balázs rendszerváltás utáni főtulajdonosát, aki gyakorlatilag eltűnt. Utolérni senki nem tudja, a neki kézbesített felszólítások rendre eredménytelenek. Információink szerint nemrégiben egy újabb, 15 millió forintos bírságot szabtak ki rá, eddig eredménytelenül.

A II. kerület már többször jelezte a KÖH-nek, ha levennék az épületről a védettséget, az önkormányzat átvállalná a bekerítését, az őrzését, s a terület tisztán tartását. Addig azonban jogilag ott semmi keresni- vagy tennivalója nincs, és nem is lehet.  

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.