Vádat emeltek Juhász Ferenc ellen

Hűtlen kezeléssel vádolja a Központi Nyomozó Főügyészség Juhász Ferenc volt honvédelmi minisztert.

A Központi Nyomozó Főügyészség ma vádat emelt a Pesti Központi Kerületi Bíróságon Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter, országgyűlési képviselő és Fapál László, a Honvédelmi Minisztérium egykori közigazgatási államtitkára ellen – tájékoztatta lapunkat Keresztes Imre főügyész.

A vád Juhász Ferenc ellen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés, míg Fapál Lászlót felbujtással vádolják.

Juhász Ferenc 2002 májusától 2006. június 9-ig honvédelmi miniszter, Fapál László 2004. december 10-től 2006. június 30-ig a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára volt.

A vádirat lényege szerint Fapál László hivatásos katonaként 1988-ban szolgálati lakást kapott, amit kedvezményes vételáron 1998-ban megvásárolhatott, majd 2001-ben a honvédségtől ingatlanépítés céljára munkáltatói kölcsönben is részesült, melyet 2005-ben visszafizetett.

Államtitkári kinevezését követően Fapál 2005. február 11-én kérelmet nyújtott be Juhász Ferenc honvédelmi miniszterhez, amelyben felmentést kért a HM lakáshoz jutást korlátozó jogszabályi rendelkezések – mely szerint a korábbi lakásjuttatás, illetve a munkáltatói kölcsön kizáró körülmény – alól, és egyúttal bérlakást kért.

Fapál Lászlónak egyébként közigazgatási államtitkárként lakásellátás iránti igényét az állami vezetői juttatások jogosultsági feltételeiről szóló jogszabályi rendelkezés alapján a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszternek kellett volna bejelentenie, s ezen jogszabály alapján kizárólag határozott időre, állami vezetői jogviszonya időtartamára, ezen tisztség betöltésének megszűnéséig kaphatott volna bérlakást.

Juhász Ferenc honvédelmi miniszterként tehát a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket megszegve egyedi döntést hozott, amelyben felmentette államtitkárát a kizáró körülmények alól, és egyben határozatlan időtartamra HM rendelkezésű lakást utalt ki.

A Honvédelmi Minisztérium a kérelem benyújtása után néhány hónappal vásárolta meg a Budapest, XIV. kerületben található 147 m2-es, 4 és félszobás ingatlant 65 millió forintos vételáron, majd gyorsított eljárásban, az ingatlan megvásárlása napján, 2005. május 5-én lakásgazdálkodási körébe vonta az ingatlant, majd még aznap felajánlotta bérlakásként Fapál Lászlónak, aki rögvest elfogadta az ajánlatot és havi 11.680.- Ft havi bérleti díj ellenében határozatlan időre bérleti szerződést kötött.

Majd egy év múltán kezdeményezte a lakás megvásárlását. A HM Védelemgazdasági Főosztály az erre vonatkozó javaslatát éppen rajta, Fapál Lászlón, mint közigazgatási államtitkáron keresztül terjesztette a miniszter elé. Az államtitkár az előterjesztés keltezésének napján „Egyetértőleg” terjesztette a miniszter elé.
A javaslatot ugyanazon a napon Juhász Ferenc miniszterként „Rendben!” felirattal záradékolta. Másnap Juhász Ferenc miniszterként azon lakás elidegenítésre kijelöléséről is döntést hozott, melyet dr. Fapál László meg kívánt vásárolni.

Juhász Ferenc ezen intézkedése a főügyészség szerint ellentétes volt azon vagyonkezelési szabállyal, mely szerint a hivatali lakással való ellátás keretében bérbe adott lakás az állami vezető részére nem idegeníthető el.

Fapál László mindenesetre 2006. július 4-én kedvezményes vételáron, 22,2 millió forintért megvásárolhatta a korábban 65,2 millió forintra értékelt ingatlant.

A vádirat szerint Fapál László igénybejelentései és Juhász Ferenc egyedi döntései azt célozták, hogy – Fapál közigazgatási államtitkári tisztségét és jogállását az ügyintézés során szándékosan figyelmen kívül hagyva, a vonatkozó vagyonkezelési szabályokat kikerülve, illetve megszegve – dr. Fapál László vételi jogosultja, majd –kedvező vételi feltételekkel – tulajdonosa legyen az állami tulajdonú ingatlannak.

A vagyonkezelési szabályok megszegése következtében a Honvédelmi Minisztériumot 43 millió forint vagyoni hátrány érte, amely nem térült meg.

Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter a Népszabadságnak azt mondta: az ügyészség olyan cselekményért vádolja meg, amelyről a jelenlegi honvédelmi vezetés is megállapította, hogy törvényes, ráadásul része volt a gyakorlatnak. Juhász szerint az eljárás az ügyészség politikai befolyásoltságának gyanúját erősíti.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.