Hűtlen kezeléssel vádolják a veszprémi alpolgármestert

Kisebb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés, valamint magánokirat-hamisítás miatt a Székesfehérvári Városi Ügyészség vádat emelt Czaun János, Veszprém alpolgármestere ellen - tudtuk meg Várhomokiné dr. Rabi Noémitól, a Fejér Megyei Főügyészség szóvivőjétől.

Amennyiben a bíróság bűnösnek találja a fideszes alpolgármestert, egy évig tartó szabadságvesztésre ítélhetik, vagy pénzbírságot szabhatnak ki rá, esetleg közérdekű közmunkavégzésre is kötelezhetik.

Amint arról beszámoltunk, Czaun János alpolgármestersége első évében - 2006 őszétől 2007 őszéig - az általa aláírt menetlevelek tanúsága szerint több mint tízezer kilométert tett meg a szolgálati gépjárművével. A vádirat szerint az alpolgármester a szolgálati autót nem csak a hivatali feladatai ellátására, hanem magáncélokra is igénybe vette, így az általa felvett költségtérítés egy része nem illette volna meg. Az ügyészség álláspontja szerint összesen 134 ezer forintos kárt okozott a veszprémi önkormányzatnak.

Czaun János korábban tudósítónknak azt mondta, nem használta magáncélokra a hivatali autót, ugyanakkor hibát követett el, amikor kezdő alpolgármesterként nem ellenőrizte folyamatosan azokat a menetleveleket, amelyeket az aláírásával hitelesített, miközben az okmányokat valójában a hivatali sofőrök töltötték ki. Czaun szerint az eset kipattanása óta változtattak a gyakorlaton, így azóta nincs probléma az elszámolásokkal. Az alpolgármester kérdésünkre úgy fogalmazott: az ügy csekély súlya miatt nem tart attól, hogy az esetnek politikai következményei lennének.

Hartmann Ferenc, a veszprémi közgyűlés MSZP-frakciójának vezetője ugyanakkor tudósítónknak azt mondta: bár az ügy jogi megítélése a bíróságra tartozik, ám az ő etikai felfogása szerint Czaun Jánosnak már most le kellene mondania a tisztségéről.

Az alpolgármester azonban egyelőre még élvezi Debreczenyi Jánosnak, Veszprém fideszes polgármesterének a bizalmát, aki kijelentette: a jogerős bírósági ítéletig Czaun biztosan a helyén marad.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.