Hűtlen kezelés lehet a "floridázásból"

A debreceni városházi tisztségviselők és önkormányzati cégvezetők nagy botrányt kavart tavalyi floridai utazása "a hűtlen kezelés bűntettének, és a közérdekű adattal visszaélés vétségének gyanúját kelti" - erről az ügyészség tájékoztatta a feljelentést tett debreceni ellenzéki politikust.

A feljelentésben megjelölt magatartás a hűtlen kezelés bűntettének, és a közérdekű adattal visszaélés vétségének gyanúját kelti, a büntetőeljárás ügyészi feladatainak ellátását a Nyíregyházi Járási Ügyészség végzi - erről tájékoztatta a vádhatóság Káposznyák Istvánt, a Szoldiaritás debreceni vezetőjét, aki idén áprilisban tett feljelentést az országos figyelmet keltett "floridázás" ügyében.

Amint arról a debreceni vagy.hu online újság nyomán annak idején lapunk is beszámolt: tavaly év végén népes debreceni delegáció utazott  egy floridai energiakonferenciára, az utazáson többek között részt vett Pajna Zoltán alpolgármester, Szekeres Antal jegyző, György Zoltán, a Debrecen Holding Szerviz ügyvezetője, Litauszki Róbert, a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. akkori  vezérigazgatója és Csonka Tibor, a Debreceni Hőszolgáltató Zrt. vezérigazgatója.

A delegáció egyik tagja, Nyíri László a Facebook-oldalára olyan fotókat tett föl, amelyeken az óceánparton látható, amint félmeztelenül koktélozik. Felborzolta a kedélyeket, hogy magát a konferenciát november 12-14 között tartották, ám a debreceni önkormányzati tisztségviselők és városi cégvezetők már november 7-én kiutaztak, és november 16-án jöttek vissza. Ezt utólag azzal magyarázták, hogy csak ezekre az időpontokra volt foglalás a repülőgépjegyekre.

Botrányos volt az ügy azon momentuma, hogy az amerikai konferencia szervezői azt nyilatkozták: nem tudnak magyar csoportról. Az pedig végképp hiteltelenné tette a debreceni városháza magyarázkodását, hogy az érintettek közölték:  az út eredetileg hivatalos utazásnak indult a  konferencia miatt, de az utolsó pillanatban magánút lett belőle, így a költségeket - fejenként 700 ezer forintot - a résztvevők a saját zsebükből fizették.

Ez azonban azért különös, mert a debreceni jegyző és a holding vezérigazgatója azt mondta: magánútjuk során a várost képviselték egy orlandói szakkiállításon. De ha ez így volt, akkor érthetetlen, hogy útjukat miért nem a város fizette, elvégre városi érdekből utaztak Amerikába.

A "hivatalosnak indult, de magánúttá lett" utazással kapcsolatban a debreceni városháza annak idején azt közölte: "amennyiben valaki szabadsága terhére, saját költségén, magánemberként utazik el valahová, semmi nem kötelezi arra, hogy számot adjon a munkáltatójának arról, hogy merre jár és kiknek a társaságában".

Habár több debreceni ellenzéki politika szervezet kilátásba helyezett jogi lépéseket az ügyben, végül Káposznyák István, a Szolidaritás debreceni vezetője, az Együtt-PM volt politikusa tett feljelentést ismeretlen tettes ellen visszaélés, közokirat-hamisítás, hűtlen kezelés, költségvetési csaláshoz kapcsolódó felügyeleti vagy ellenőrzési kötelezettség elmulasztása és költségvetési csalás bűncselekmények elkövetése megalapozott gyanúja miatt.

A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség a debreceni jegyzővel ápolt kapcsolatra hivatkozva elfogultságot jelentett be, így a Legfőbb Ügyészség Nyomozás Felügyeleti és Vádelőkészítési Főosztálya a büntetőeljárásból a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség vezetőjét és ügyészeit kizárta, további eljárásra pedig a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészséget jelölte ki.

Amint azt a vagy.hu megírta: Káposznyák Istvánt néhány napja arról tájékoztatta levélben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség, hogy a feljelentésben megjelölt magatartás a hűtlen kezelés bűntettének, és a közérdekű adattal visszaélés vétségének gyanúját kelti, s hogy a büntetőeljárás ügyészi feladatainak ellátására a Nyíregyházi Járási Ügyészséget jelölték ki.

Az ügyről Káposznyák a Facebook-oldalán azt írta: "felelősnek most már lennie kell". Hozzátette: "mint tudjuk, Pajna Zoltán alpolgármester urat a Fidesz a megyei közgyűlés elnökének jelölte az őszi önkormányzati választásokat követő ciklusra. Az önkormányzati törvény ma még nem hatályos rendelkezése alapján ha büntetőeljárás indulna ellene, automatikusan méltatlanná válna bármilyen közfeladat betöltésére".

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.