Huszonkilencmilliót ért az összeollózott tanulmány

Feljelentést tett a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal a LEADER Közhasznú Egyesület egyik szerződése miatt: a Kehi gyanúja szerint a szervezet nem arra fordított egy több százmillió forintos támogatást, amire az összeget megkapta.

Feljelentést tett a LEADER Közhasznú Egyesület ellen a legfőbb ügyésznél a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) hűtlen kezelés és jogosulatlan gazdasági előnyszerzés miatt – olvasható a Hirado.hu-n.

Az egyesület válságkommunikáció címén igényelt 500 millió forintot 2008 decemberében az akkori Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumtól – mondta el a Krónikának Bőcz Sándor, a Kehi kabinetfőnöke. A támogatási kérelem mindössze másfél oldalas, konkrétumok nélküli levél volt, amely meglehetősen furcsa körülmények között került be a minisztériumba.

Nem mindennapi ugyanis az, hogy valaki Kazáron december 1-jén megírja a levelet, azt aláírja, majd még aznap elutazik vele a minisztériumba, Budapestre, és ott az államtitkár titkárságán fogadják, és aznap nyilvántartásba veszik a kérelmét. Az is szokatlan, hogy valaki 500 millió forintot kérjen, és azt néhány nap alatt meg is kapja – fogalmazott a Krónikának a tisztségviselő.

A szerződés alapján az egyesületnek egy a gazdasági válságról szóló országos kampányt kellett lefolytatnia. A Kehi vizsgálata megállapította, hogy az 500 milliós támogatás csaknem 90 százalékát az egyesület nem a támogatási célra használta, abból saját működési kiadásait finanszírozta, a saját érdekeit szolgáló rendezvényeket bonyolított le, amely tevékenységek a válságkommunikációhoz semmilyen formában nem kapcsolódtak. Volt olyan tanulmány is, amelyet interneten hozzáférhető anyagokból ollóztak össze, és ez a dokumentum 29 millió forintot ért meg az egyesület számára – mondta a Kehi munkatársa.

Az egyesület ellen a Vidékfejlesztési Minisztérium polgári peres eljárást is indított, hogy visszaszerezze a vitatott 433 millió forintot – tette hozzá a Krónikában Bőcz Sándor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.