Huszonegyszer döfték a kést hajléktalan áldozatukba

Megpróbálták egymásra kenni a 12 évvel ezelőtti újlengyeli hajléktalan-gyilkosság elkövetői a bűntényt, ám a perújítás során a bíróság most úgy foglalt állást, hogy társtettesként mindketten bűnösök emberölésben. Az egyik vádlott, Cs. Krisztián azért kezdeményezhetett perújítást, mert korábban a távollétében ítélték el. Bár felmentésben reménykedett, így sem volt értelmetlen a lépése: ezúttal két évvel kevesebb büntetést kapott. Legalábbis első fokon, az ítélet ugyanis nem jogerős.

Szokatlan perújítási ügyben hozott kedden elsőfokú ítéletet a Budapest Környéki Törvényszék: most került sor arra, hogy egyazon eljárás keretében ültethették le a 12 évvel ezelőtti újlengyeli hajléktalan-gyilkosság két elkövetőjét a vádlottak padjára. A bíróság ezúttal előre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt társtettesként mondta ki bűnösnek K. Gábort és Cs. Krisztiánt, akik mindvégig egymást vádolták a bűncselekmény elkövetésével.

A perújítást Cs. Krisztián kezdeményezte, akit 2004-ben jogerősen úgy ítéltek 17 évi fegyházbüntetésre, hogy a büntetőeljárás egyetlen szakaszában sem volt jelen, azaz a rendőrök nem közölték vele a gyanúsítást, nem ismerhette meg sem a nyomozás iratait, sem a vádiratot, de nem védekezhetett személyesen a tárgyalásokon sem. Ez volt Magyarországon az első ilyen büntetőeljárás.

Cs. Krisztiánnak persze joga lett volna a személyes részvételhez, ám a gyilkosságot követően külföldre szökött, az ellene kiadott nemzetközi körözés pedig csak 2005-ben járt sikerrel: ekkor fogták el őt a német hatóságok, és ezután került vissza Magyarországra. A büntetőeljárás azonban addigra már jogerősen lezárult, így azonnal megkezdte a kiszabott 17 éves fegyházbüntetését. Négy év telt el, mire úgy döntött, hogy perújítást kezdeményez. A keresetét leginkább arra alapozta, hogy a fegyházban megismerte a büntetőeljárás teljes iratanyagát, amelyből az derült ki számára, hogy bűntársa - akit a gyilkosságot követően napokon belül elfogtak a rendőrök - teljes egészében rákente a gyilkosságot. K. Gábort jogerősen bűnsegédként vonták felelősségre, és mivel az elkövetés idején fiatalkorú volt – 17 éves és 11 hónapos -, csupán 4 év hat hónapi börtönbüntetésre ítélték, amit időközben le is ült. A Pest Megyei Bíróság megalapozottnak ítélte a perújítási kérelmet, ezért újranyitotta a bűnügy aktáit. A perújítás során - amelyben K. Gábort tanúként hallgatták meg - Cs. Krisztiánt csupán rablásért ítélték el, így hatévi raboskodás után tavaly szabadlábra helyezték. Az ügyész fellebbezésére azonban a Fővárosi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte a döntést, így került ismét első fokra a perújítási ügy, amelyben K. Gáborból újra vádlott lett.

Az új eljárásban végre egymás mellé ültethették a két elkövetőt, akiket a gyilkosság után több mint egy évtizeddel szembesítettek először egymással. Azt mindketten tagadták, hogy előre kitervelten ölték volna meg az áldozatukat, állításuk szerint csupán ki akarták őt fosztani. A 41 éves hajléktalant mindenki ismerte Újlengyelben és környékén, hiszen a kocsijában élt. 2000 nyarán elterjedt róla az a pletyka, hogy másfél millió forintot nyert a lottón. A nyomozás során kiderült, hogy ez nem volt igaz, ám akkoriban a környéken sokan – így az elkövetők is – hittek a mendemondának. A bíróság szerint számos bizonyíték támasztja alá, hogy K. Gábor és Cs. Krisztián nem csak azt határozták el, hogy kirabolják a hajléktalan férfit, hanem azt is előre eldöntötték, hogy végeznek vele.

Bizalmába férkőztek az áldozatuknak, akit 2000. szeptember 5-én arra kértek, hogy a Ladájával fuvarozza ki őket a tanyára, ahol ők alkalmi munkát kaptak. Az előre kiválasztott helyszínen aztán előbb ütni-verni kezdték a férfit, majd megrugdosták a földre zuhanó áldozatukat, végül késsel olyan súlyos sérüléseket okoztak neki, hogy néhány percen belül elvérzett. A holttestet a tanyán lévő kútba dobták. Átkutatták a Ladát, de nem találtak benne értékeket, majd elhajtottak a kocsival, amit nem sokkal később egy hamis megbízási szerződés felhasználásával értékesítettek.

A bíróság szerint a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján nem lehetett megállapítani, hogy a gyilkosság pillanatában kinek a kezében volt a kés, amivel 21-szer szúrták mellkason az áldozatot, ám az kétségkívül bebizonyosodott, hogy a gyilkosságot K. Gábor és Cs. Krisztián közösen követték el, mégpedig úgy, hogy egyikük lefogta a védekezésre képtelen férfit, a másikuk pedig szúrt a fegyverrel. Az ítélet indoklása szerint így nem volt különösebb jelentősége annak, hogy a bűntársak megpróbálták a másikra kenni a gyilkosságot, illetve kölcsönösen azzal védekeztek, hogy a társuk megfenyegette és erőszakkal kényszerítette őt a bűncselekményben való részvételre. Az ítélet szerint a vádlottak akarat- és szándékegységben követték el a tettüket, így mindketten társtettesként felelnek az emberölés miatt.

K. Gábor ezúttal súlyosabb büntetést kapott, a most kiszabott hatéves fegyházbüntetésébe beszámították a letöltött 4 és fél évet. Cs. Krisztiánt 15 évi fegyházbüntetésre ítélték, egyúttal elrendelték az előzetes letartóztatását. Az ítélet nem jogerős, az ítélethirdetést végigjegyzetelő Cs. Krisztián felmentésért fellebbezett.

A bíróság most úgy foglalt állást, hogy társtettesként mindketten bűnösök a 12 évvel ezelőtti újlengyeli hajléktalan-gyilkosság elkövetésében
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.