Huszka helyett Magyar Nemzet a Tagore-sétányon

A kormányhű Magyar Nemzet választások előtti népszerűsítésének tartja az MSZP, hogy a balatonfüredi Tagore sétányon két hét múlva Huszka Jenő raktárba vitt mellszobra helyett a lap alapító-főszerkesztőjének egész alakos szobrát avatják. A kompozíció részeként egy kőtömbön egy kiterített lap lesz látható.

Pethő Sándor alapító főszerkesztőnek annyi tragikus  köze van Balatonfüredhez, hogy egy autóbalesetben ebben a városban lelte halálát. A szobor felállítását viták árán, de már évekkel ezelőtt megszavazta a fideszes többségű képviselőtestület. A legutóbbi közgyűlésen - ahol bemutatták a kompozíció tervét - döntöttek a március 16-i avatásról. A szocialisták ellene voksoltak.

Takács Miklós, az egyik szocialista képviselő tudósítónknak elmondta: A Tagore sétányon minden nyáron hal- és borünnep címén a jobboldali sajtó tart fesztivált. Alapítója ürügyén a mostani Magyar Nemzetet feltűnő módon népszerűsítő kompozíció ugyancsak a kormányhű médiának tesz gesztust, s alakít ki kultikus helyet azon a sétányon, ahol mások mellett Széchenyi és Deák szobra áll.

A szocialisták és a helytörténészek szerint Huszka Jenő ezer szállal kötődik Balatonfüredhez, az Anna-bálhoz, átmenetileg raktárban elhelyezett szobrának a környéke volt kedvenc pihenője.

Az önkormányzat azt ígéri, méltó helyet keres a zeneszerző szobrának, de ennél méltóbbat aligha találhat neki, állítják a szoborcsere ellenzői.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.