Húszezer tűz, negyvenezer baleset, műszaki mentés, katasztrófa

Kilencezer-kétszáz tűzoltó van Magyarországon. Nyolcszor annyian jelentkeznek, mint amennyit fel tudnak venni. A legtöbb esetben nyolc-tíz perc elég, hogy a riadóztatott tűzoltók a helyszínre érkezzenek.

A tűzoltók anyagi elismertsége nincs arányban a társadalmi megbecsültségükkel, emiatt a hivatásos állomány tagjai gyakran túlterheltek, csak másodállások vállalásával tudják fenntartani családjukat - hangzott el a Magyar Tűzoltó Szövetség éves közgyűlésén Pilisszentivánon.

Bende Péter vezérőrnagy, a szövetség elnöke beszámolt arról, hogy a tűzoltók évente mintegy 60 ezer eseményhez vonulnak ki, ennek egyharmada tűzoltás, a többi pedig műszaki mentés, baleseti helyszíneken, különféle természeti katasztrófáknál az elhárítás segítése. A magyarországi egységek többsége az európai átlaghoz hasonlóan a riasztástól számítva 8-10 percen belül megérkezik a helyszínre - ismertette az elnök. Több térségben azonban a kedvezőtlen feltételek miatt 30-40 percig is eltarthat, amíg a helyszínre jutnak - tette hozzá.

A tűzoltók társadalmi presztízsének növekedését jelzi, hogy a felvételnél nyolcszoros a túljelentkezés. Az állományba belépés feltételei szigorodnak, az egészségi alkalmasság mellett érettségi, jogosítvány és valamilyen műszaki szakmai tudás szükséges hozzá. Eredményként értékelte a parancsnok, hogy az elmúlt két évben ezerrel nőtt a hivatásos állomány létszáma, mára elérte a 9200-at.

Bodnár Ferenc, a pilisszentiváni tűzoltó egyesület elnöke arról szólt, hogy a hivatásosok mellett 800 önkéntes tűzoltóegylet működik az országban. Ezek a szervezetek nem csupán a tüzek oltásánál tesznek jó szolgálatot, hanem az adott közösség összetartásában is fontos a szerepük. Szükség volna még több önkéntes egyesület létrehozására, ez azonban anyagi áldozatokat is követel. Csakhogy az elmúlt négy év alatt 400 millióról 122 millióra csökkent a szervezetek támogatása a központi költségvetésből. 


 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.