Huszárvágással alakítják át a budapesti sebészeti ügyeletet

Feladta a leckét a kórházigazgatóknak az egészségügyi kormányzat, amikor úgy alakította át a budapesti ügyeleti rendszert, hogy ahol van sebészet, ott április elsejétől a hét minden órájában fogadni kell a vakbél, gyomorvérzés vagy egyéb akut hasi panasz miatt műtétre szoruló betegeket.
A jövő hónaptól esedékes változás csak az általános sebészeti ügyeleteket érinti, az egyéb ellátások esetében minden marad a régiben: az egyes kórházak rotációban adnak ügyeletet. A baleseti sebészeti, érsebészeti, idegsebészeti és szívsebészeti ellátás és a sebészeti járóbeteg ellátás ugyancsak változatlan rendben működik tovább. Sőt, a kartöréssel, bokaficammal vagy egyéb sérüléssel bajlódó embereket a mentő továbbra is az adott napon traumatológiai ellátásra kijelölt intézménybe viszi, függetlenül attól, hogy ellátásukat esetleg sebész végzi.

Az új sebészeti ügyeleti rendben a hajléktalanokat, a vidékieket, turistákat, akiknek nincs bejelentett lakcímük a fővárosban, abba a kórházba viszik, amelynek körzetében rosszul lettek. Az intézmények kapacitáshiányra hivatkozva sem tagadhatják meg az ellátásukat. Beteget továbbküldeni csak a sürgősségi ellátása után, és csak akkor lehet, ha egy a másik intézmény dokumentáltan vállalja a segítségre szoruló kezelését. Erre azonban a lapunknak nyilatkozó szakemberek szerint csak ritkán adódik majd lehetőség. A sebészeti beavatkozások rosszul finanszírozottak, ezért egyetlen intézménynek sem érdeke, hogy a saját költségkeretét körzeten kívüli betegre költse.

Mészáros János helyettes-államtikár szerint mindez azt szolgálja, hogy a betegek pontosan tudják majd, hova menjenek, ha sebészeti jellegű problémával küzdenek, másrészt az ügyeleti ellátásban részt vevő szakembereknek nagyobb biztonságot ad az egyértelmű betegút.

Eddig és még április elsejéig a sebészeti ellátás is egyfajta váltórendszerben zajlik, mindennap másik kórház fogadja a sürgősen sebészre szorulókat. Egy-egy felvételes napon akár tíz-tizenöt operációhoz is bemosakszanak az ügyeletes orvosok. Ha az új rendszer elindul, a műtétszám egy vagy két esetre csökkenhet, viszont a nap 24 órájában ott kell tartani az ügyeleti teameket. Ez már okozhat problémát, hiszen a szakmai szervezetek szerint mindehhez nincs elég sebész a városban. Erről már akkor beszéltek, amikor csak hírét vették a kormányzati tervnek. Bár az érintett kórházigazgatók e problémáról azóta is fegyelmezetten hallgatnak.

Az új rendszer bejelentéséről szóló sajtótájékoztatón kérdésünkre, hogy ezt a problémát például sikerült-e áthidalni, az államtitkár Ónodi-Szűcs Zoltán azt válaszolta, hogy az átalakítás mindenképpen nehezebb és költségesebb lesz a korábbi rendszernél, de az intézkedés a betegbiztonságot szolgálja. Hozzátette: egyfajta "tesztüzemként" is tekinthetünk a változtatásra, és egy ilyen struktúrát csak „élesben” lehet elindítani. „Ha a döntésünk rossz volt, revideálni fogjuk" – mondta.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.