Húsz utcát neveznek át Szekszárdon

Húsz, a 20. századi önkényuralmi rendszerekhez köthető utcát neveznek át Szekszárdon - döntött csütörtökön a tolnai megyeszékhely közgyűlése.

A négytagú előkészítő bizottság tizenkilenc olyan utca átnevezését javasolta, amelyek vezető kommunista politikus, a két világháború között baloldali ellenálló vagy kivégzett kommunista személyiség, valamint a Tanácsköztársaság szekszárdi vagy Tolna megyei direktóriuma kivégzett tagjainak nevét viseli.

Ezek között van a Landler Jenőről, a Ságvári Endréről, a Martos Flóráról, továbbá a Cséby fiúkról - a Tanácsköztársaság rendfenntartó erejének szekszárdi parancsnokairól - és az 1930-as évektől az illegális kommunista mozgalomban részt vevő három Szakály testvérről elnevezett utca, valamint ide sorolták a Népfront utcát is, amely "a szocializmushoz kapcsolódó politikai formáció" nevét viseli.

A közgyűlés huszadikként az Allende utca nevének megváltoztatásáról is döntött, bár ezt az előkészítő bizottság nem tartotta szükségesnek.

A grémium szerint az 1973-ban meggyilkolt baloldali chilei elnök, Salvador Allende személye a 20. századi önkényuralmi rendszerekhez köthető közterületek átnevezéséről szóló törvény szempontjából "irreleváns".

Csillagné Szánthó Polixéna, a közgyűlés humán bizottságának elnöke az MTI-nek azt mondta: a közgyűlés Fidesz-frakciója is egyetértett az utcanév megváltoztatásával. Ha a törvényt szó szerint vesszük, akkor nem, de lényegileg és tartalmilag Allende is a diktatórikus rendszerekhez köthető - tette hozzá.

A határozat szerint az új elnevezésekre vonatkozó javaslatokat az érintett utcák lakóinak véleményét figyelembe véve április 30-áig terjesztik a közgyűlés elé.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.