Jubiláló evezősök erőpróbája

Ezen a hétvégén Budapesten, a Margitszigeten jubilál a gróf Széchenyi István Emlékverseny és Sportnap, melyet húsz évvel ezelőtt a Széchenyi István által alapított első magyar evezős klub, a Hajós Egylet megalakulásának 150. évfordulóján rendeztek meg.

A Danubius Nemzeti Hajósegylet, a Magyar Evezős Szövetség, a Budapesti Evezős Szövetség és a Budapesti Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség április 25-én, vasárnap fél tíztől rendezi meg az idén jubiláló, XX. gróf Széchenyi István Evezős Évadnyitó Emlékversenyt és Sportnapot. A nagyszabású esemény helyszín: A hajósegylet margitszigeti klubháza és a Wesselényi csónakház (Margitsziget, Hajós Alfréd sétány 2.) A versenyt az első világháborúban elesett evezősök emlékköveinél tartandó koszorúzás előzi meg, majd negyed tizenegykor kezdetét veszi a verseny; a futamok időpontját a versenybíróság a nevezések függvényében határozza meg.

A gróf Széchenyi István Emlékversenyt és Sportnapot éppen húsz évvel ezelőtt, 1990-ben a Széchenyi István által alapított első magyar evezős klub, a Hajós Egylet megalakulásának 150. évfordulóján rendezte meg az akkori egyik legfiatalabb evezős egylet, a Danubius Evezős Klub és a Széchenyi-féle Hajós Egylet jogutódja az éppen újraalakult Nemzeti Hajós Egylet a Magyar Evezős Szövetség támogatásával. A következő évtől kezdve e két klub egyesülése révén létrejött Danubius Nemzeti Hajós Egylet a rendezvény főszervezője. Társrendező a Magyar Evezős Szövetség, 1998-tól a Budapesti Evezős Szövetség, néhány év múlva pedig a Budapesti Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség is csatlakozott hozzájuk.

A most hétvégi rendezvényen is számos versenyprogram lesz.  Így a Fapados Oxford-Cambridge, azaz a cégek közötti, 500 méteres távú evezős verseny, míg az evezős klubok az alábbi számokban vetélkednek: férfi nyolcas, női négypárevezős, serdülő vegyes kormányos négypárevezős, családi túra kettes. Az egyetemek és főiskolák fixüléses tízevezős futamára is rekord számú nevezés érkezett: nyolc felsőoktatási intézmény képviselteti magát.
Emellett kiegészítő programok is várják az evezés iránt érdeklődő amatőröket, továbbá a parti klubház kertjében egész nap légvárazással szórakozhatnak a kicsinyek (2-6 évesek); a parti klubház emeleti társalgójában pedig evezéstörténeti kiállítás lesz.

A szervezők szeretnénk, ha minél többen kilátogatnának erre az ingyenes szabadtéri eseményre. A rendező egylet www.danubiusnhe.com internetes honlapján interjú is olvasható Domonkos Annával, az egylet alelnökével, aki húsz éve a verseny főszervezője.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.