Húsz polgármestert köszönhetünk a Jobbiknak

Még több településen erősödhet fel a Jobbik által képviselt szigorú rendpártiság, a diszkriminatív szociálpolitika és az oktatási szegregáció.

A Jobbik az önkormányzati választásokon meg tudta tartani az általa vezetett települések többségét, egy megyét kivéve a második legnagyobb párt lett a megyei közgyűlésekben, 14 polgármesteri címet szerzett, 6 településen pedig a párt által is támogatott független jelölt nyert - összesítette a szélsőjobboldali párt vasárnapi eredményeit a Political Capital. Elemzésük szerint Vona Gábor pártelnök a voksolás után ugyan a kormánypárt 2018-as kihívójaként pozicionálta pártját, a Jobbik viszont ettől még nagyon messze van, a leginkább vágyott miskolci polgármesteri széket nem sikerült elnyerniük, Budapesten pedig legfeljebb az LMP megelőzésének örülhetnek.

A PC gyorselemzésében emlékeztet rá, hogy 2010-ben csak két kicsi és egy közepes méretű településen (Tiszavasvári) tudott polgármesteri pozíciót szerezni, majd később 12 települést vezethetett, részben a függetlenként győztes polgármesterek Jobbikba lépésének, részben időközi választások eredményeképp. Ehhez képest most 14 településen nyert a Jobbik polgármesterjelöltje, köztük több közepes városban, így Tapolcán, Tiszavasváriban, Ózdon és Törökszentmiklóson. Emellett 6 további településen a Jobbik által is támogatott független polgármesterjelölt nyert. (Ezek közül Békéscsaba nem egyértelműen a Jobbik sikerét jelzi: bár a szélsőjobboldali párt is támogatta Szarvas Péter független jelöltet, ő valószínűleg sokkal inkább saját személyének, illetve a helyi Fideszen belüli belharcnak köszönheti győzelmét, mintsem a Jobbiknak). Az összesen 20 településvezetői poszt az elemzők korábbi várakozásának alsó határának felel meg. A Jobbik által képviselt szigorú rendpártiság, a diszkriminatív szociálpolitika és az oktatási szegregáció tehát még több településen erősödhet fel. Több megyei jogú városban is a második helyen végzett a Jobbik polgármesterjelöltje. A 23 megyei jogú városból 20-ban erősödött a Jobbik, vagy annak eredményeként, hogy korábban polgármesterjelöltjük se volt, vagy úgy, hogy jobban szerepeltek 2010-hez képest. A párt képviselőinek száma összességében 34-ről 40-re nőtt a megyei jogú városok önkormányzataiban. A Jobbik egyik legfőbb célja, Miskolc polgármesteri székének megszerzése ugyanakkor nem teljesült, a városban végül nemcsak a kormánypárti polgármester, hanem a baloldal jelöltje is jócskán megelőzte a jobbikos Jakab Pétert.

A Jobbik által vezetett települések jelentős részében megtartotta a párt a vezető helyet, nem igaz tehát az a nézet, hogy a szélsőjobboldal hatalomba kerülve könnyen elveszíti a pozícióját.

A főváros viszont továbbra is a szélsőjobboldali párt leggyengébb pontja. A Jobbik hiába igyekezett mérsékelt kampányt folytatni, a fővárosban nem tudott lényegesen előrébb lépni. A Jobbik gyenge fővárosi eredményét mutatja az is, hogy bár a párt mind a 23 kerületben indult, polgármesterjelöltjei mindössze 40590 voksot kaptak. Ez messze elmarad a tavaszi országgyűlési választáson a Jobbik pártlistájára leadott szavazatok számától (111 129), de még az EP választási eredménytől is. A párt a fővárosban legfeljebb annak örülhet, hogy megelőzte a 2010-ben még erősebb LMP-t.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.