Hunvald-ügy: Tagadás és bűnbánat

Vádlottak meghallgatásával folytatódott Hunvald Györgyék büntetőpere; jobbára tagadtak, de volt aki már nagyon megbánta.

Vádlottak meghallgatásával folytatódott az önkormányzati korrupciós cselekmények miatt Hunvald György volt VII. kerületi szocialista polgármester és társai ellen indult büntetőper csütörtökön a Fővárosi Bíróságon (FB). A sok száz milliós kárt okozó önkormányzati ingatlanpanamák, több tízmilliós kárt okozó fiktív megbízási szerződések, sokmilliós kárt okozó szociális bérlakás-kiutalások és más bűncselekmények vádjával indult ügy elsőrendű vádlottja Gál György volt erzsébetvárosi szabad demokrata gazdasági bizottsági elnök, aki Hunvalddal együtt több mint két és fél éve van előzetes letartóztatásban.

A büntetőperben 25 ember ellen emelt vádat az ügyészség hivatali visszaélés, hűtlen kezelés, vesztegetés, csalás és más bűncselekmények miatt, ám a büntetőper kezdetén, ez év áprilisában az FB úgy határozott, hogy 13 vádlott esetében elévült a közokirat-hamisítással kapcsolatos vád, ezért e vádpontban velük szemben megszüntette az eljárást. Az ügyészség fellebbezése folytán a Fővárosi Ítélőtábla júniusban felülbírálta az FB döntését, és kimondta, hogy a vádbeli cselekmények elévülése nem állapítható meg, az eljárást e 13 ember ügyében is folytatni kell. Ez a 13 vádlott az ügyészség szerint strómanként, a vevői oldalon felbukkanó cégekkel kapcsolatban vett részt az önkormányzati ingatlanok mélyen áron aluli adásvételében.

A 13 vádlott többségét még a nyári ítélkezési szünet előtt meghallgatta az FB, néhányan azonban csak a csütörtökön folytatódó tárgyaláson kerültek sorra. Jobbára tagadták bűnösségüket, és vallomást sem kívántak tenni. Aki mégis válaszolt a kérdésekre, azzal védekezett, hogy csupán baráti szívességből lett a vádbeli cégek tagja, ügyvezetője, ezért ellenszolgáltatást nem kért, és nem is kapott, a cégek tevékenységére nem volt rálátása, nem tudta, hogy ilyen következményei lehetnek, hisz még azt sem tudta, mit írt alá, és már nagyon megbánta az egészet.

A vádirat szerint strómanként eljárók között akad az Akadémia irodalomtudományi intézetében dolgozó bölcsész végzettségű irodalomtörténész és középfokú végzettséggel bíró raktáros egyaránt.

Az ügyészség a vádiratban korábban már rögzített tényállás alapján az egyik, csütörtökön meghallgatott vádlott esetében közölte, hogy bűnsegédként elkövetett hivatali visszaélés is megállapítható akkor, amikor a vádlott közreműködött egy több mint nyolcmillió forint értékű önkormányzati lakás bérbe, majd nem sokkal később kedvezményesen kevesebb mint egymillióért történő eladásában.

A büntetőper pénteken az ingatlanpanamákkal kapcsolatos tanú meghallgatásával folytatódik.

Az ingatlanpanamákkal kapcsolatos vád szerint a hamis értékbecslésekkel megtévesztett erzsébetvárosi képviselő-testület megszavazta a versenyeztetés nélkül, jóval a piaci ár alatt történő értékesítéseket. A kedvezményezett vállalkozói kör személyesen Gálnak adta a vételi ajánlatokat, majd a vesztegetési pénzt. Az ingatlanonként 20-30 millió forintnyi, összesen 366 milliós kenőpénzt az ügyészség szerint többször is az SZDSZ kerületi irodájában vette át az elsőrendű vádlott. Mindezt a vád szerint bűnsegédként támogatta Hunvald, holott tudta, hogy az ingatlanokra van vevő reális piaci áron. A beavatott vállalkozói kör a nyomott áron megvásárolt Király utcai, Dob utcai, Dembinszky utcai ingatlanokat rövid időn belül sok tízmilliós, esetenként 100 százalékos haszonnal adta tovább külföldieknek. Gál és Hunvald az eljárás során javarészt tagadta bűnösségét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.