Hunger King: az éhezés gyorsétterme

Hajléktalanok pezsgővel koccintanak, közben a vonósnégyes tagjai – úri szalonok hangulatát idézve – Vivaldit játszanak. Történik mindez egy új budapesti gyorsétterem megnyitóján.

Mielőtt belegabalyodunk: az Operaház mellett lévő Hajós utcában, egy földszinti helyiségben vagyunk, amit a Finnagora finn kulturális és tudományos intézet bérel. Májusban nyílt, és nyár végéig lesz látogatható. A neve: Luukku Atelier (a „luukku" – mint megtudtuk – finnül szellőztetőablakot jelent, az „atelier" pedig franciául műhelyt).

Megnyitóra készülve Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A hely finn művészeknek kínál bemutatkozási lehetőséget. Most éppen annak a Jani Leinonennek, aki úgy döntött, ideiglenesen létrehozza a Hunger Kinget, azaz az Éhség Királyt. Így fejezi ki tiltakozását a magyar kormány szegény- és hajléktalanellenes intézkedésivel szemben. Elvégre a törvény csak azt tiltja, hogy a főváros frekventált pontjain ingyenkonyhát működtessenek. Azzal nincs semmi gond, ha például egy elegáns étterem előtt kígyózik a sor.

A 444.hu és más portálok jóvoltából előre elterjedt a hír, hogy az első ötven jelentkező – amennyiben szegénynek vallja magát – megkapja a napi minimálbért, 3400 forintot. A legkevésbé sem csodálkoztunk, hogy már szerda kora este, jóval a hatra meghirdetett nyitás előtt több tucat ember álldogált a Hunger King előtt. A bejárathoz vörös szőnyeg vezetett, a jobbra mutató nyíl a szegényeknek, a balra mutató a gazdagoknak jelölte az utat. „Statisztának hívtak minket, többet mi se tudunk" – vonogatta a vállát kérdésünkre egy fiatal férfi a sor elején.

A gazdagok számára fenntartott részen nem várakozott senki.

Hat körül kilépett az ajtón Bogdán Lilla projektvezető, és közölte, hogy rövidesen megnyílik az étterem, illetve a kiállítás, de a művész csak azoknak tud fizetni, akik még este kilenckor is ott állnak a sorban. A bejelentést némi morgás fogadta.

Nem sokkal később a nagyközönség birtokba vette a Hunger Kinget. Az elsőként belépő hajléktalanok némi tanakodás után arra a következtetésre jutottak, hogy ezúttal nem kell lopástól tartani: az egyik sarokba lepakolták szatyraikat. Aztán jött a koccintás a pezsgővel meg a klasszikus zene...

A gyorséttermeket idéző pultnál – hamburgeres fotók társaságában – politikai kínálatban lehetett része a látogatónak. A szöveges felsorolás arról adott tájékoztatást, hogy Magyarországon milyen kormányzati intézkedésekre számíthatnak a szegények (csupa rosszra), és milyenekre a gazdagok (csupa jóra). A falakon díszes keretekben utcai kéregetőktől beszerzett, megviselt karton- és papírlapok kókadoztak: „Kérem, segítsenek! Nincs gyógyszerem! Köszönöm!".

Maga Jani Leinonen csaknem félórás késéssel, hatalmas fehér limuzinnal érkezett. A művész igazán alkalomhoz illő választott. Zakója alatt fehér pólót viselt, amelyen ugyanúgy a Hunger King emblémája látszott, ahogyan baseballsapkáján is.

Fotósok és tévések gyűrűjében felmutatta az eseményre szóló meghívót, amelyen sült krumpliból kirakott kéz ábrázolja a „Kapd be!" nemzetközi jelét. A meghívó szövege így szól: „Ezt edd kormány! Több mint 1 millió magyar él a szegénységi küszöb alatt. Gyere és add át üdvözletedet az új magyar kormánynak Budapesten, a Hajós utca 12. alatt most nyíló Hunger Kingben."

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.