Azért hull az üveg a pécsi Tudásközpontról, mert mozog az épület

Azért hullanak már öt éve az üvegtáblák a pécsi Tudásközpont épületéről, mert mozog az épület - derítette ki egy szakértői vizsgálat.

Öt év alatt négy alkalommal összesen hét üvegtábla hullott le az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) projekt keretében épített pécsi Tudásközpont homlokzatáról. Szerencsére sérülést nem okoztak a lezuhanó burkolatrészek, de a fenntartók idáig sem tudták, mi mozdította ki helyükből az elemeket.

A bama.hu egy nemrég készült szakértői vizsgálatról tudósít, amelynek megállapítása szerint azért hullanak az üvegtáblák, mert mozog az épület. Korábban télen azt gondolták, azért estek le, mert hideg van, nyáron pedig a meleget tartották a hiba okának.

Az új szakértői vélemény szerint stabilizálni szükséges az épületet. Elvileg még garanciális volna, csakhogy a generálkivitelezőt, a Gropius Zrt.-t felszámolták. Ők már nem fogják kijavítani a hibát.

Van azért esély, hogy az épület fenntartásában 65 százalékos részesedéssel rendelkező pécsi önkormányzat ki tudja fizetni a stabilizálás költségeit. Az építés idején ugyanis a Gropius Zrt.-nek el kellett különítenie 189 millió forintot biztonsági bankgaranciaként. Ennek a pécsi önkormányzatra eső része, 123,4 millió forint még megvan - felhasználható a statikai hibák kijavítására.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.