Hozzászegényednek a klienseikhez

– A szociális szakma előtt álló egyik nagy kihívás, hogy abban a környezetben, amelyben a szociális munkásokat fokozatosan megfosztják eszközeiktől, miként lehet a hozzájuk fordulóknak alternatívát kínálni, hogy a problémáik megoldásában segítséget kaphassanak – nyilatkozta lapunknak Szarka Alexandra, az ELTE szociális munka tanszékének végzős hallgatója a szociális munka mai világnapjának alkalmából.

Ezen a napon a budapesti Fogas Házban tartandó rendezvényeknek mindig van kiemelt témája.

Munkában. Havi nettó 80-90 ezer forintot visznek haza
Munkában. Havi nettó 80-90 ezer forintot visznek haza
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

– Tavaly azt feszegettük,mit tehet a szociális munkás a gazdasági válság idején. Idén pedig a programok azt járják körül, mit tehet a szociális munkás az emberi méltóságért – mondja Szarka Alexandra, aki főszervezője a mai rendezvénynek, hozzátéve: a szakma óriási kihívások előtt áll. A teljesség igénye nélkül példaként említhetjük a segélyezési rendszer márciustól hatályos átalakítását, az ellátórendszer szűkítését, a hajléktalanok vegzálását vagy a tűcsereprogramok leállítását.

– A szakma előtt álló egyik nagy kihívás, hogy ilyen környezetben, ahol a szociális munkásokat fokozatosan megfosztják eszközeiktől, hogyan lehet a hozzánk forduló ügyfeleknek kiskapukat találni. A mai napon több kerekasztal is azzal foglalkozik majd, hogy ebben a politikai környezetben milyen követendő gyakorlatokkal találkozhatunk – mondja a fiatal szociális munkáshallgató, aki szerint a szakma társadalmi megbecsültségét jól mutatja az elérhető havi nettó 80-90 ezer forint. Szarka Alexandra súlyos problémának tartja, hogy a szakma lassan hozzászegényedik a kliensekhez. – Ha magunknak is megélhetési gondjaink vannak, nehéz a hozzánk fordulók problémáira reagálni – mondja, leszögezve: ő már nem hisz az ígéreteknek, úgy érzi, nem fogják rendezni a szociális munkások bérét.

Ízelítő a programból

„Legyetek jók, ha tudtok – esélyek és lehetőségek a magyar oktatási rendszerben” – kerekasztal-beszélgetés az oktatási szegregációról.

„A szürke ötven árnyalata – rejtett erőszak?” című beszélgetés a média szerepét járja körbe a nők megítélésében. „A valóság ötven árnyalata” kerekasztal résztvevői pedig azt mutatják be, mi történik az erőszak után az áldozattal. „Te HIV-tad az utcádba?” címmel a beszélgetés szakértő résztvevői megvitatják, lesz-e HIV-járvány a nyolcadik kerületben, ahol a polgármester leállította a tűcsereprogramot. Aktuálpolitikai üzenete van annak a kerekasztal-beszélgetésnek is, amely menekültek helyzetét mutatja be a hazai átmeneti szállásokon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.