Hozzányúlhat a kormány a családi pótlékhoz

A pénzügyminiszter nem zárja ki sem az adóemelést, sem a családi pótlék jogosultság módosítását. Lendvai Ildikó szerint nem akarnak pótköltségvetést, inkább év közben átrendeznék az adórendszert. A Fidesz részt vesz a január 29-i, rendkívüli parlamenti ülésen, de annak nem sok értelmét látja.

Előzmények: „Sorsfordító változások előtt”

Legfrissebb fejlemények: Mi lesz a válságkezelő csomagban?

Nem zárta ki az adóemelést, és a családi pótlék jogosultság módosítását sem a pénzügyminiszter az ATV Reggeli Jam című műsorában. Veress János ugyanakkor hangsúlyozta, hogy összességében adóátrendezésre és nem emelésre készülnek. Több mint 20 tétel, köztük a családi pótlék jogosultság módosítása közül választja ki a kormány azt a módosítási csomagot, amelyet az Országgyűlés január 29-ei rendkívüli ülésére dolgoznak ki.

Lendvai: pótköltségvetés helyett adóátalakítás

Az MSZP-frakció tagjaival konzultál Gyurcsány Ferenc miniszterelnök péntek délután Budapesten a gazdasági világválság magyarországi hatásairól - tudta meg az MTI több szocialista képviselőtől. Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti frakcióvezetője reggel egy televíziós műsorban arról beszélt, további gazdasági intervenciókra, védelemre és mélyebb változásokra van szükség.  Hozzátette: a január 29-ei rendkívüli parlamenti ülésre nem akarnak költségvetés-módosítást beterjeszteni, a lényeg most az, hogy - szokatlan módon - át tudják-e rendezni év közben az adórendszert.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök csütörtökön, az MSZP kétnapos noszvaji elnökségi ülése után jelentette be, a kormány január 29-ére  az Országgyűlés ülésének rendkívüli összehívását kezdeményezi, hogy a nyilvánosság előtt mondhassák el, a folyamatosan romló gazdasági  kilátások fényében hogyan értékelik a gazdasági helyzetet és milyen  intézkedéseket terveznek. Gyurcsány Ferenc szerint egyetlen költségvetési szám sincs kőbe vésve, de ez nem jelenti azt, hogy fel lehet puhítani a büdzsét. Azt is mondta: az egyre mélyülő válság miatt mindent újraszámolnak.

Navracsics: Gyurcsány beismerte csődjét

A Gyurcsány Ferenc által január 29-ére összehívott rendkívüli parlamenti ülésnap a kormányzati politika és a tehetetlen miniszterelnök csődjének a beismerése – fogalmazott Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője pénteki tájékoztatóján. Elmondta: pártja részt vesz az ülésnapon, amelynek napirendjéről még nem tudni semmit, de a szocialista nyilatkozatokból egyértelművé vált, hogy a kormányoldal parlamenti vitanapot tart majd. Navracsics Tibor szerint a parlamenti ülésnap összehívásával az is egyértelművé vált, hogy a következő két hétben a gazdasági válság kezelése érdekében semmit nem tesz a kormány, ahogy nem tett semmit az elmúlt három hónapban sem.

Budai Bernadett kormányszóvivő összefogásra szólított fel pénteki közleményében, mert - mint írja - a parlament január 29-i  rendkívüli ülése újabb alkalmat jelent az ellenzéki pártnak is, hogy őszintén mondja el: hogyan tud és akar segíteni az országnak, hogy  minél kevesebb áldozattal vészelje át a válságot és mielőbb kilábaljon abból. "Miközben a drámai erejű változások mennek végbe a világgazdaságban és az egyre súlyosbodó válság miatt mindenki újraszámolja a prognózisait, a Fidesz továbbra is csak a pártos csatározásokkal van elfoglalva. Ehelyett viszont összefogásra lenne szükség, ami iránt a Fidesz eddig csak szóban bizonyult elkötelezettnek" - írta.

Dávid szocialista-szabaddemokrata csúcsot javasol

Dávid Ibolya, az MDF elnöke azt javasolja, hogy még a rendkívüli parlamenti ülés előtt Gyurcsány hívjon össze egy MSZP-SZDSZ-csúcsot, ahol „az idei költségvetésért felelős két párt” kidolgozhatja javaslatait. Az MDF elnöksége nevében a pártelnök azt javasolta, hogy a szocialisták és a szabaddemokraták konkrét költség- és hatáselemzéssel is álljanak elő. Dávid Ibolya közleményében úgy fogalmaz:  a két pártnak vállalnia kell a felelősséget a „pár hetes szavatossággal” rendelkező büdzséért, amelyről a demokrata fórum már korábban kijelentette, hogy az a válság kezelésére alkalmatlan.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.