Hozzáférhetők lesznek a "Kenedi-iratok"

A hadtörténelmi levéltárból az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumba kerülnek vissza azok az állambiztonsági iratok, amelyekhez bírósági ítélet ellenére sem fért hozzá Kenedi János kutató - mondta Draskovics Tibor hétfőn az Országgyűlésben egy interpellációra válaszolva.

Az igazságügyi és rendészeti miniszter felháborítónak és tűrhetetlennek nevezte, hogy a bíróság ítéletével ellentétben nem engedtek hozzáférést Kenedi Jánosnak egy általa kért pártállami állambiztonsági iratba. Közölte: hétfőn intézkedett, hogy a honvédelmi levéltárból, mint letétkezelőtől kerüljön vissza az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumba (IRM) az az iratcsomag, amit korábban nem bocsátottak a kutató rendelkezésére, és amit hiánytalanul meg fog kapni Kenedi János. Hozzátette: ezzel egyidejűleg vizsgálatot is kezdeményezett, mert 2001-ben legalábbis gyanús módon történt az iratok ismételt titkosítása.

Draskovics Tibor azzal kapcsolatban beszélt erről, hogy Gulyás József liberális képviselő kifogásolta, a Kenedi-bizottság jelentésének nyilvánosságra hozása óta a jogalkotás területén csak ígéretek hangzottak el. Azt kérdezte a szakminisztertől: nem gondolja-e, hogy gyengíti a közbizalmat mindaz, ami az elmúlt rendszer pártállami irataival történik, és hogy véget kellene vetni az iratok visszatartásának.

Draskovics Tibor azt mondta, október elején a minisztérium megkezdi a konzultációkat a parlamenti pártokkal a törvénytervezetről, a szabályozásról többféle elgondolás is van. Az interpellációs választ - a szabályozás késlekedése miatt - a szabad demokrata politikus nem fogadta el, az Országgyűlés azonban 179 igen, 153 nem szavazattal elfogadta.

Kenedi János korábban elmondta: több mint egy évtizede szeretne a pártállami titkosszolgálatok történetének kutatójaként betekinteni nyolc olyan iratba, amely 1996-ban a törvény értelmében elvesztette titkos minősítését. A Belügyminisztérium, illetve jogutódai azonban a jogerős magyar bírósági ítéletek, illetve a strasbourgi bírósági döntés dacára sem mutatják meg a kért iratokat.

A Honvédelmi Minisztérium viszont azt közölte, a hadtörténeti levéltár a bíróság ítéletének megfelelően betekintést engedett Kenedi Jánosnak az általa kért pártállami állambiztonsági iratba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.