Hova tűnt 16 ezer rokkantnyugdíjas?

16 ezren nem jelentkeztek felülvizsgálatra a megváltozott munkaképességűek közül a március 31-i határidőig, így ők minden bizonnyal elesnek majd az ellátástól – állítja az LMP. Az ellenzéki párt a határidő meghosszabítását kéri a kormánytól.

A megváltozott munkaképességűek ellátásairól szóló januárban életbe lépett törvény szerint az 57. életévüket be nem töltött, úgynevezett III. csoportos rokkantaknak felülvizsgálatra kellett jelentkezniük március 31-ig, ám a határidőig a 196 ezerből kevesebb mint 180 ezren jelentek meg a területi nyugdíj-biztosítási igazgatóságnál – ez áll az LMP két parlamenti képviselője által kiadott közleményben.

Szél Bernadett és Szabó Tímea szerint a jelentkezést elmulasztók nagy száma miatt meg kell hosszabbítani a határidőt, vagy törölni kell az értelmetlen adminisztrációs feltételt. Mint írják, a kormány intézkedéseiből eddig csak az ellátások összegét csökkentő és a hozzáférést szigorító elemek valósultak meg.

"Már a korhatár előtti rokkantak ellátásainak átalakításáról szóló törvény vitájában is elmondtuk: eddig csak a megváltozott munkaképességű emberek megélhetését biztosító ellátások összegét csökkentő és a hozzáférést jelentősen szigorító elemek valósultak meg a kormány elképzeléseiből. Miközben megkezdődtek a felülvizsgálatok, még sehol sem látni a többi között a rehabilitációs szolgáltatásokkal, képzésekkel foglalkozó rehabilitációs hatóságok létrejöttét, illetve azok finanszírozási hátterét."

Az LMP azt kéri a kormánytól, hogy ne nehezítse meg még jobban a megváltozott munkaképességű emberek életét, különben – mint azt egy érintett megváltozott munkaképességű ember megfogalmazta – a kabinet intézkedéseivel humánkatasztrófák sorozatát fogja elindítani – zárul a közlemény.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.