Hosszú Katinka kitálalt

Az úszónőnek elege lett a Magyar Úszó Szövetség működéséből, és gyökeres változásokat akar elérni a rendszerben.  

Hosszú egy sajtótájékoztatón és az Index szerkesztőségéhez eljuttatott nyílt levelében részletezte, mit is gondol az úszás helyzetéről ma Magyarországon. Az általa festett kép nem túl rózsás. A Magyar Úszó Szövetséget inkább hátráltató tényezőnek látja, ami nem segíti a sportolókat. ehelyett a szervezettel való csatározások elveszik az energiát a versenyzőktől és az edzőiktől egyaránt, azonban sem valós szakmai, sem pénzügyi támogatást nem nyújtanak nekik. 

„Úgy érzem, hogy a vezetők megelégedtek a magyar úszás jelenlegi helyzetével, és nem gondolnak arra, hogy mi lenne szükséges az előrelépéshez. A közvéleménynek úgy tűnhet, hogy minden jól működik, hiszen mi, versenyzők folyamatosan hozzuk az érmeket a nemzetközi versenyekről, de az igazság az, hogy a rendszer hibás, és nem tudom tovább azt tettetni, hogy minden rendben van" – indokolja, hogy miért áll most elő az aggályaival.

Mit kellene még felmutasson?
Mit kellene még felmutasson?
Mirkó István / Népszabadság/archív

A kazanyi úszó-világbajnokságon két, a rövidpályás Európa-bajnokságon hat aranyat szerző sportoló kéréseit a szövetség a korábbi években az eredmények hiánya miatt visszautasította, majd feltételekhez kötötte. „Ezen kérések teljesítését a Magyar Úszó Szövetség attól tette függővé, hogy az arcomat és a nevemet adom-e a 2017-es budapesti úszó világbajnokság reklámozásához. Ezt én megdöbbenve hallottam."

Hosszú nem csak maga miatt áll ki, hisz saját bevallása szerint ő meg tudná engedni magának, hogy finanszírozza a szövetségtől kért dolgokat, azonban sok sportoló van, akik nincsenek abban a helyzetben, hogy felemeljék a szavukat a saját érdekükben. 

„Mit csinálnak, ha nem az úszóik számára biztosítják a lehető legjobb feltételeket? Hogyha nekünk, úszóknak és edzőknek kell a kutatásokkal, elemzésekkel, edzéssel és a versenyzéssel is foglalkozni, akkor mégis mi marad a szövetségre ebben az egyenletben? Ráadásul tapasztaltam, hogy a sportolók, akik ellen versenyzünk, olyan támogatásban részesülnek, amit mi itt, Magyarországon elképzelni sem tudunk. Őszintének kell lenni magunkhoz ahhoz, hogy fejlődni tudjunk. Együtt kell dolgoznunk és közösen kell feltennünk magunknak a nehéz kérdéseket. Nekem hatalmas csalódás volt, amikor rájöttem, hogy a szövetség teljes mértékben az úszótól vár el mindent.”

Az Index később elérte Gyárfás Tamás szövetségi elnököt, aki így nyilatkozott: „Széchy Tamástól, az úszópápától azt tanultam, hogy a versenyzőnek mindig mindenben igaza van. Értük vagyunk, értük tesszük a dolgunkat. Tiszteletben tartjuk a véleményét, és nagyon örülök neki, hogy nem tartotta magában. Sőt, arra biztatok másokat is, ha már Katinka többes számban beszélt, hogy mások is vállalják fel a nézeteiket. Ha sérelem érte őket, ne tartsák magukban, nem vesszük támadásnak, de jobb, ha a tüske előjön. Nem lehetünk a versenyzőinkkel aszinkronban."

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.