Hőségben olcsóbb a tűzifa

Aki a hőségben is gondol a télre, olcsóbban tud tűzifát vásárolni. Legkeresettebb az akác- és a tölgyfa, de a szezon kezdetéig az emberek többsége nem tárazza be a tűzrevalót.

– Ha friss fáról van szó, megéri mielőbb beszerezni a télire szükséges faanyagot, a tüzelő ugyanis annál nagyobb fűtőértékkel bír, amennyivel kevesebb nedvesség van benne – mondta el a szoljon.hu-nak a szolnoki Csató István, aki öt éve építtetett cserépkályhát.

Ráadásul most még viszonylag olcsóbban lehet beszerezni a tüzelőt. Ahogy közeledik a fűtési időszak, az árak úgy fognak fentebb és fentebb kúszni. – Tavalyról még maradt némi fám, de idén még tizenöt mázsát veszek. Az árakról még nem érdeklődtem, de úgy gondolom, hogy ilyenkor olcsóbb a fa, mint a fűtési szezonban. Jövőre előrelátóbb leszek és már tavasz végén beszerzem a tüzelőt – jegyezte meg. Bodó János, a szandaszőlősi Bodó Tüzép vezetője elmondta: március 16-tól augusztus elsejéig volt a legérdemesebb tüzifát vásárolni, akkor még a jelenleginél is kedvezőbb áron lehetett hozzájutni. - Ha valaki akkor vette meg az egész télre való fát, bizony húsz-harminc százalékot biztos spórolt az előrelátásával – mondta Bodó János. A fa árának későbbi alakulása elsősorban nem a telepeken múlik. Attól függ, hogy mennyiért tudják beszerezni.

Az utánpótlással mostanában gondok is akadnak. Szigorították a behozatalt, Erdélyben pedig próbálnak gátat vetni az esztelen erdőpusztításnak – jegyezte meg. – A manapság divatos brikettet azonban borsos ára miatt nem igazán viszik. Pedig a fából, szénből, papírból és növényi anyagokból préselt tüzelőanyag fűtőértéke általában nagyobb a legtöbb fáénál. Az ára miatt azonban nem vonzó, ellentétben a nyáron mindig olcsóbban beszerezhető fával – tette hozzá. Egy tiszaföldvári fakereskedő elmondta: aki igyekszik, még húsz százalékkal olcsóbban tud tűzifát vásárolni. Legkeresettebb az akác- és a tölgyfa, bár a szezon kezdetéig az emberek többsége nem vásárol. Persze aki előrelátó és van egy kis, e célra félretett pénze, az már a nyári hónapok alatt beszerzi a tűzifát. Egyre inkább tendencia, hogy az emberek nyáron vásárolják meg a tüzelőt. A nagyobb tételeket ilyenkor viszik. Nem azért, mert olcsóbb, hanem mert a vegyes keményfa még eléggé nedves, így érdemes kiszárítani a tüzelőt a fűtési idény kezdetéig.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.