Horváth Aladár: Politikai gettósítás zajlik

Levélben fordulnak a több mint 1200 cigány kisebbségi önkormányzathoz roma szervezetek, arra hívják fel a figyelmet, ha a roma szavazók regisztrálnak a nemzetiségi listára, elveszítik azt a jogot, hogy pártokra szavazzanak az országgyűlési választásokon – közölte Makai István, a Roma Polgári Tömörülés és a Fővárosi Cigány Önkormányzat elnöke kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Ha regisztrálnak a roma szavazók, akkor egy, az Országos Roma Önkormányzat által összeállított listára adhatják le szavazatukat, és ezzel elvesztik azt a jogot, hogy pártokra szavazzanak - mondta Makai István. Közölte, hogy eddig több mint harminc roma szervezet, párt írta alá a levelet, hozzátéve, az ügyben már korábban az ombudsmanhoz és az államfőhöz is fordultak.

Setét Jenő, az Ide tartozunk roma közösségi hálózat aktivistája azt mondta, az a furcsa helyzet áll elő, hogy a roma embereknek dönteniük kell az állampolgári és a kisebbségi identitásuk között. "Nem szerencsés ezt a kettőt megversenyeztetni" - tette hozzá.

Rámutatott: a roma embereknek dönteniük kell arról, lemondanak-e azon jogukról, hogy beleszóljanak abba, melyik párt legyen esélyes a kormányalakításra. Horváth Ferenc, a Roma Rendőrök Országos Egyesületének elnöke szerint a nemzetiségi lista állítása "a roma identitást támadja".

Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Mozgalom alapítója "politikai gettósításról" beszélt, azt mondta: a nemzetiségi identitás regisztrálásával a cigány szavazók kikerülnek abból a körből, hogy beleszólhassanak a nagypolitikába.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.