Sajóbábony-ügy: keddre összehívták a nemzetbiztonsági kabinet ülését

Tudatosan szítják a feszültséget, egyértelműen provokatív szándékkal jöttek Sajóbábonyba a jobbikosok - közölte újságírók előtt Horváth Aladár. Az MSZP szerint profizmus jellemezte a rendőri intézkedéseket, a Fidesz álláspontja az, hogy a kormány egyesre vizsgázott. Összehívták a nemzetbiztonsági kabinet ülését.

A Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke a Borsod megyei városban, egy családi háznál beszélt minderről. Horváth a hétvége történéseiről érdeklődött a helyiektől.

Az elnök úgy fogalmazott: riadalmat keltett az emberekben a jobbikos fórum azáltal, hogy számos idegen, ráadásul magát gárdistának valló lepte el a települést. Hozzátette: az egyenruhájuk önmagában is - a bírósági ítélet szerint is - félelmet kelt az emberekben.

A szombati fórum indította el a folyamatot, ennek következménye volt a vasárnapi incidens, amelynek pontos körülményeit is tisztázni kell - mondta.

Már nemzetbiztonsági kérdés

A polgári titkosszolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter soron kívül összehívta a nemzetbiztonsági kabinet ülését a Sajóbábonyban történtek kapcsán - közölte Szollár Domokos kormányszóvivő. Közleménye szerint jogos aggodalmat kelt az, ami történt. Nem lehet napirendre térni afelett, hogy egy betiltott szervezet, a Magyar Gárda tagjai egy kiélezett helyzetben gyakorlatilag provokálják a kisebbségi lakosságot, amelyet "csendőrséggel" fenyegetnek. Ezt akkor sem lehetne tudomásul venni, ha ez a szervezet nem lenne betiltva: a kisebbséghez tartozók jogegyenlősége az alkotmányból következik - írja a szóvivő.

Hozzátette: a kisebbségi szervezetek sem vehetik saját kezükbe "válaszadásukat", vélelmezett fenyegetésükre nem válaszolhatnak "ellen-erőszakkal". Minden állampolgárnak, minden állampolgári szerveződésnek szigorúan a törvényhez kell magát tartania. A rendvédelmi szerveknek pedig azt kell tenni, amit eddig: a legnagyobb határozottsággal védeni a jogállamiságot és a jogbiztonságot bárkivel szemben, aki ezt megsérti. Ennek semmi köze a napi politikához, ez törvényi kötelezettség - fogalmazott Szollár Domokos.

Új Generáció: sunyi erődemonstráció

Az SZDSZ Új Generáció nevű ifjúsági szervezete szerint a Jobbik hétvégén konfliktust provokált Sajóbábonyban a helyi roma közösség és a saját hívei között és ha ez a Jobbik-rendezvény kampánnyitó volt, akkor "Magyarország szabad, demokrata állampolgárai nem kérnek" a párt kampányából. A sunyi erődemonstráció és az erőszakkal való fenyegetés nem tartozik a demokratikus politikai eszköztárba - írja a hétvégi sajóbábonyi Jobbik-rendezvény kapcsán az SZDSZ Új Generáció elnöke, Szabadai Viktor.

MSZP: hallatlan profizmus

Az MSZP szerint a rendőrök "hallatlan" profi módon intézkedtek Sajóbábonyban, így megakadályozták a súlyosabb incidens kialakulását. Faragó Péter, a térség szocialista országgyűlési képviselője azt mondta: a megyei rendőrfőkapitány azonnal megtette a szükséges lépéseket. Hozzátette: a rendőrök "hallatlan" profi módon hajtották végre az utasításokat. A kormánypárti politikus arra a kérdésre, hogy a fideszes Pelczné Gáll Ildikó szerint a 2010-es költségvetésben semmiféle fedezet nincs arra, hogy a közbiztonságot helyre lehessen állítani, elmondta, nem így gondolja, hiszen erre külön fejezet van, s a meghatározott összegek rendelkezésre állnak.
Faragó Péter, aki a szomszédos Sajószentpéter polgármestere, azt azonban megjegyezte: ő is örülne, ha több forrás jutna a rendőrségre. De a világon sehol nem úgy működik a dolog, hogy végtelenül lehet finanszírozni - hangoztatta. A képviselője szerint a rendőrséget nem kellene a politikusoknak gyengítenie.

Fidesz: a kormány megbukott

A fideszes Lázár János szerint a kormány egyesre vizsgázott, megbukott, ugyanis nem volt képes a Sajóbábonyban élők számára garantálni a közbiztonságot. Frakciótársa, Pelczné Gáll Ildikó a Borsod megyei településen a hétvégén történtekkel összefüggésben azt mondta, a kormány cserben hagyta Miskolcot. Az ellenzéki párt helyi közbiztonsági tervet készít.

Kedden ülésezik a nemzetbiztonsági kabinet

Szollár Domokos kormányszóvivő beszámolt arról, hogy keddre összehívták a nemzetbiztonsági kabinet ülését. Az 1047/2009-es kormányhatározat szerint a nemzetbiztonsági kabinet közreműködik a kormány honvédelmi és rendvédelmi politikája végrehajtásának összehangolásában, így különösen részt vesz "a haza védelmét és a szövetségesi kötelezettségek teljesítését, a közbiztonság, valamint a nemzetbiztonság védelmét, továbbá az élet- és vagyonvédelmet érintő döntések előkészítésében, illetve figyelemmel kíséri azok végrehajtását". A kabinet elnöke a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter, tagja a honvédelmi miniszter, az igazságügyi és rendészeti miniszter, a külügyminiszter és az önkormányzati miniszter. A nemzetbiztonsági kabinet ülésére meg kell hívni a Miniszterelnöki Hivatalt vezető minisztert és a pénzügyminisztert, továbbá a Magyar Honvédség vezérkari főnökét, a katonai nemzetbiztonsági szolgálatok főigazgatóit, a rendvédelmi szervek országos parancsnokait, a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatának vezetőjét, a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ főigazgatóját, valamint a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatóját is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.