Horváth Csaba kész visszalépni

A szocialisták budapesti párttanácsa felhatalmazta a párt tárgyalódelegációját, hogy megállapodjon a Demokratikus Koalícióval és az Együtt-PM-mel a koordinált jelöltállításról – értesültünk. Vagyis a kerületi pártvezetők beletörődtek abba, hogy a 23 budapesti kerület kétharmadában lesz csak ellenzéki együttműködés az önkormányzati választáson, a fennmaradó, jobboldaliként elkönyvelt városrészekben a három párt egymással szemben indul. Ez azért előrelépés, mert a testület korábban a teljes összefogás mellett tett hitet.
Szigetváry Zsolt / MTI

Kiderült az is, hogy a budapesti MSZP nem ragaszkodik Horváth Csaba jelöléséhez a főpolgármesteri posztra, és ő maga is hajlandó visszalépni egy alkalmas közös jelölt javára. Utóbbi kitételt a fővárosi MSZP egyik vezetője kérdésünkre úgy magyarázta: a DK által javasolt Balázsovits Lajosnak nincs politikai tapasztalata, ráadásul nem várható, hogy a színész-rendező több szavazatot szerez Horváth Csabánál. Az MSZP ezért információnk szerint azt várja, hogy ha Horváth visszalép, akkor „ne hiába hozzon áldozatot”, azaz a helyére lépő közös jelölt ne esélytelen outsider legyen.

Lapunknak több fővárosi szocialista politikus is azt mondta, művészi kvalitását elismerik, de főpolgármester-jelöltként komolytalannak tartják Balázsovits Lajost. „Ennyi erővel Kevin Costnert is indíthatnánk” – ironizált egyikük, míg más azt mondta: megalázó lenne Horváth Csabát egy várospolitikában járatlan rendező érdekében visszahívni. A szocialisták inkább politikust szeretnének főpolgármester-jelöltként látni. Leginkább talán Karácsony Gergelyt, a Párbeszéd Magyarországért társelnökét, aki viszont inkább Zuglóban indulna a polgármesteri címért. Ott esélyes lenne, de ha alulmarad a főpolgármesteri versenyben, csak a Fővárosi Közgyűlésben vigasztalódhat – miközben egyre többen vetik fel, hogy annak üléseit bojkottálnia kellene az ellenzéknek.

Szocialista forrásunk szerint az elmúlt hetekben többen azért nem vállalták az indulást, mert nem érezték a szükséges támogatást, ám Horváth Csaba hátralépésével ez megváltozna. A másik két pártban viszont úgy értékelik, elfogytak a nevek, Horváth visszalépése pedig nem nagy áldozat, hiszen esélye sem volt arra, hogy közös jelölt legyen.

A koordinált indulásról szóló döntést nagy többséggel hozta meg az MSZP-s párttanács, főleg azok a kerületi vezetők támogatták, akik okkal bíznak abban, hogy helyben nyerni tudnak. A legélesebben Steiner Pál ellenezte, szerinte kapituláltak a tárgyalópartnerek előtt, ráadásul belesétálnak abba a csapdába, amit a Fidesz a választási rendszerrel állított. Az V. kerületi polgármesterjelölt úgy érvelt: a koordinált indulással nyolc kerületről – köztük a Belvárosról – lemond az ellenzék. Steiner szerint önsorsrontás, hogy az MSZP úgy vonja vissza főpolgármester-jelöltjét, hogy semmilyen ellentételezést nem vár, miközben nincs a színen, aki a győzelem ígéretét jelentené Tarlós Istvánnal szemben.

A budapesti MSZP egyik vezetője viszont azt mondta: fontos üzenet, hogy nem rajtuk múlik a megállapodás. A pártok erre hétfőig adtak haladékot maguknak. Akkor viszont nemcsak a főpolgármester-jelölt személyéről kellene megegyezniük, hanem a kerületekről is, ami legalább ilyen nehéznek ígérkezik. Véglegesnek tekinthető alku még csak négy helyen született, több kerületben pedig távolodtak az álláspontok a legutóbbi egyeztetés óta – például Óbudán, ahol az MSZP (az Együtt-PM jelöltjének támogatása helyett) az önálló indulást helyezte kilátásba. Úgy tudjuk, Angyalföldön is felvetődött, hogy külön indulnak a pártok, mivel a helyi szocialisták szerint egyedül is képesek nyerni.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.