Hortobágyi méregtelep: bekeményített a zöldhatóság

Kötelezték a hortobágyi veszélyeshulladék-tároló tulajdonosát, hogy azonnali hatállyal gondoskodjon a telep őrzéséről és a sérült csomagolóelemek cseréjéről. Megtuduk: a Hortobágyi Nemzeti Park nem észlelt állat- vagy növénypusztulást az ingatlan környékén.

A debreceni Tiszántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség pénteken arra kötelezte a budapesti székhelyű, jelenleg felszámolás alatt álló Chase Corporation Kft.-t, hogy a Balmazújváros határában lévő veszélyeshulladék-tároló telepen a sérült csomagolóeszközöket cserélje ki, és gondoskodjon a terület őrzéséről annak érdekében, hogy oda illetéktelenek ne hatoljanak be. A cégnek tizenöt napja van a fellebbezésre, de a kötelezés jogerőre emelkedése után azonnali hatállyal végre kell hajtania a hatóság utasításait.

Amint arról beszámoltunk: a Hortobágyi Nemzeti Park tőszomszédságában rendkívül veszélyes anyagot tárolnak, a szétmállott hordókból akadálytalanul folyik a vegyi anyag a földre. Az őrizetlen, lyukas kerítésű telepet korábban üzemeltető cég jelenleg felszámolás alatt áll. A megdöbbentő állapotban lévő objektumra egy debreceni környezetvédő civil szervezet, a Terepszemle Stúdió hívta fel a figyelmünket. A szervezet munkatársai a hiányosságok miatt szerdán közérdekű bejelentést juttattak el a debreceni Tiszántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőséghez.

A zöldhatóság a pénteken kiadott dokukmentumában közölte: január 9-én helyszíni szemlét tartottak a területen, s megállapították, hogy "a panaszbejelentésben foglaltak megalapozottak". Mint írják, "a veszélyeshulladék-tároló telep körbekerítése hiányos, és a veszélyes hulladékok tárolására szolgáló csomagolóeszközök sérültek". 

Az ügyről megkeresésünkre Bogyó Dávid, a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) ökológiai szakreferense közölte: a hulladéktároló nem része a HNP-nek, nem országos jelentőségű védett természeti terület, s nem európai közösségi jelentőségű természetvédelmi rendeltetésű terület, hanem azok határától mintegy ötszáz méterre helyezkedik el.

Hozzátette: az elmúlt évek során a telep környezetében, valamint a Szeg-Híresháti belvízelvezető csatornában élő szervezetek, védett növény- vagy állatfajok pusztulására utaló jelet kollégái nem tapasztaltak. Bogyó Dávid szerint a telep helyzete mindenekelőtt környezetvédelmi kérdés, az ezzel kapcsolatos intézkedésekről a Tiszántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség részletes tájékoztatást adott ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.