Horthy után - szabadon

Több eljárást is indított a rendőrség a gárdisták vasárnapi masírozása miatt. A tizennégy őrizetbe vett embert más kiengedték. Frissítve.

Összesen 14 embert állítottak elő vasárnap délután a budapesti Kosztolányi Dezső téren gyülekező gárdaegyenruhások közül; 3 ember ellen büntetőeljárást, 10 ellen szabálysértési eljárást indítottak, egyikükről pedig kiderült, hogy körözés van érvényben vele szemben - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK).

A rendőrség honlapján közzétett közlemény szerint a 3 büntetőügy egyesülési joggal visszaélés vétsége miatt indult. Mint az érintettekről írták, "ők voltak azok, akik a gárdistákat vezényelték, irányították". Tíz emberrel szemben feloszlatott társadalmi szervezet tevékenységében való részvétel és jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség miatt indult szabálysértési eljárás. A körözés alatt álló ember melletti 13 előállítottat még vasárnap este kihallgatták, ők szabadlábon védekezhetnek.

A rendőrség Gyorskocsi utcai objektuma és a XI. kerületi, Bocskai úton található kapitányság előtt gárdaszimpatizánsok várták az előállítottak szabadulását; egyik helyszínen sem történt rendbontás.

Vasárnap délután a Jobbik Magyarországért Mozgalom által bejelentett és a BRFK által tudomásul vett rendezvény zajlott a főváros XI. kerületében, a Kosztolányi Dezső térnél.  A rendőrség közlése szerint a BRFK helyszínen tartózkodó munkatársai a rendezvény előtt felvették a kapcsolatot a főszervezővel, ismételten felhívták a figyelmét arra, hogy a Magyar Gárdát a bíróság jogerősen feloszlatta, és amennyiben a vonulás során a rendőrök azt tapasztalják, hogy a feloszlatott szervezet egyenruhájában, alakzatban, vezényszavakra együtt mozognak, akkor meg fogják tenni a szükséges intézkedéseket. A Jobbik főszervezője ezt tudomásul vette, s arról tájékoztatta a rendbiztosokat, hogy nem fognak a menetben gárdaegyenruhában, alakzatban vonulni, csak civilek csatlakoznak a menethez, illetve a formaruhát viselők magánemberként vesznek részt a rendezvényen.

Délután 15 óra körül a Jobbik menete elindult a Kosztolányi Dezső térről a Szent Gellért tér felé, a bejelentésnek megfelelően. A Magyar Gárda tagjai ekkor alakzatba rendeződtek, vezényszavakat követően a Jobbik menete után indultak - tartalmazza a rendőrségi közlemény. Mint írták, a rendőrök észlelték a jogszabálysértést, sorfalba rendeződve megállították a Gárda menetét, és felszólították őket a helyszín elhagyására.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.