Horthy-szobor: tiltakozik a Mazsihisz

A Mazsihisz bízik abban, hogy "a társadalmi összefogás, a személyes részvétel, illetve a demokratikus politikai pártok határozott megnyilvánulása együttesen meg fogja fékezni a kirekesztő eszméket”.

Megdöbbenését fejezte ki a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) amiatt, hogy vasárnap Budapest központjában, a Szabadság téri református templomban Horthy-szobrot avattak.

A legnagyobb magyarországi zsidó érdekképviseleti szervezet hétfőn az MTI-nek küldött közleményében ugyanakkor üdvözölte a szoboravatás elfogadhatatlanságát hangsúlyozó civil kezdeményezést.


A Mazsihisz szerint a vasárnapi Horthy-ellenes demonstráción többségben voltak a jóérzésű állampolgárok.
Közölték, bíznak abban, hogy "a társadalmi összefogás, a személyes részvétel, illetve a demokratikus politikai pártok határozott megnyilvánulása együttesen meg fogja fékezni a kirekesztő eszméket".


Azt is írták, hogy a Mazsihisz a vallási tolerancia érdekében, a kisebbségek kirekesztésének megakadályozásában minden hasonló gondolkodású szervezet partnere kíván lenni, így segítséget ajánl a magyarországi református egyháznak is.

A vasárnapi szoboravatás előtti istentiszteleten ifj. Hegedűs Loránt lelkész hirdetett igét. Hétfőn a lelkész tudatta: feljelentést tesz azok ellen, akik a vasárnap megzavarták a templom alapkőletételének 75. évfordulóján tartott ünnepi hálaadó istentiszteletet.

Közleményében arra kérte a magyar református egyház vezetését, határozott állásfoglalásával védje meg a nemtelen támadásoktól a templomot és a gyülekezetet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.