Horthy-rajongó a HÖOK új elnöke

"Sajnálatos történelmi ténynek" tartja és elítéli a numerus clausust a HÖOK új elnöke, bár eddigi irodáját kettő darab Horthy-képpel ékesítette.

Magánügyének tekinti a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának frissen kinevezett elnöke, hogy Horthy-kép lógott előző munkahelyén, a Debreceni Egyetem HÖK-elnöki irodájának falán. Nem is egy, hanem kettő.

Körösparti Pétert, a Debreceni Egyetem hallgatói önkormányzatának korábbi vezetőjét októberben választotta elnökévé a HÖOK közgyűlése; az Átlátszó Oktatás blog írta meg róla a múlt héten, hogy irodájába Horthy kormányzó portréját függesztette ki. Ezt követően Körösparti a Cívishír portálnak azt mondta, a Horthyhoz fűződő vonzalma magánügy, illetve hogy egy barátjától kapta a Horthy-portrét, aki korábban látott egy olyan fényképfelvételt Körösparti falán, amelyen Horthy Tisza István mellszobrát avatta fel a Debreceni Egyetem előtt. Emellett megemlítette, hogy Horthy jelen volt az egyetem főépületének alapkőletételénél.

Az Átlátszó Oktatás blogon közzétették Körösparti nyilatkozatát, aki arra a kérdésre, hogy példaképének tekinti-e Horthyt, azt felelte: "A gyerekeknek szoktak ilyen kérdést feltenni. Nézze, több – nevezzük úgy – múltbéli történelemi személyiséget, közszereplőt vagy művészt nagyra becsülök, példaképemnek nem sajátítom ki egyiket sem, legfeljebb sokra tartom egy-egy tettét, vagy következetes személyiségét. Végzett történészként tudom, amit sokan nem, hogy a különböző korok embereit és tevékenységüket a kor szellemiségéhez és a korszak adta lehetőségeken belül, a kor felfogását ismerve kell mérlegre tenni és megítélni."

Arra a felvetésre, hogy Horthy alatt vezették be a zsidó egyetemisták számát korlátozó numerus clausust, illetve a Debreceni Egyetemen gyakorta diáktüntetések voltak a zsidó hallgatók túl magas száma miatt, megakadályozták a zsidó hallgatók bejutását előadásokra, és alkalmanként megverték őket, A HÖOK vezetője annyit reagált, hogy "a szóban forgó kérdésekben megfogalmazottak sajnálatos történelmi tények, melyeket mind HÖOK elnökként, mind pedig magánemberként határozottan elítélek".

Körösparti azt nyilatkozta egyébként, hogy a képeket magával viszi a kiköltözésekor, arra már nem tért ki, hogy az országos diákönkormányzat elnökeként neki járó új irodát mivel fogja díszíteni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.