Hoppál: a kormány kiemelten támogatja az édesanyákat és a nőket

A gyed extra január elsejétől történő bevezetésének legfontosabb üzenete, hogy az édesanyákat és a nőket a kormány részéről kiemelt tisztelet és támogatás övezi – hangoztatta Hoppál Péter.

A kormánypárti politikus Csizi Péterrel, a Fidesz másik pécsi választókerületi elnökével, országgyűlési képviselőjével tartott pénteki pécsi sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra: a kormány 2010 óta számos törvényi eszközzel nyújtott segítséget a nőknek és a gyermeküket nevelő édesanyáknak, ugyanis ez a társadalmi réteg különös megbecsülésre méltó.

Beszámolt arról: 2010 előtt a nőket és a gyermeket nevelő édesanyákat, családokat hátrány érte, hiszen mind a munkaerőpiacon, mind a megélhetés tekintetében rosszabbul jártak, mint az azóta eltelt években, s mint jövőre.

Hoppál Péter emlékeztetett, a parlament hétfőn döntött a gyermekvállalás ösztönzését célzó, valamint a szülők munkaerő-piaci helyzetét segítő gyed extra bevezetéséről, amely jövő januártól újabb segítség a családoknak. Hangsúlyozta, a gyed extrának köszönhetően a nőknek nem kell választaniuk a gyermeknevelés és a munka között, s 2014-től testvér születése esetén gyermekenként válik jogosulttá a szülő a gyermeknevelési ellátásokra is.

Hoppál Péter a kormány intézkedései közül kiemelte azt a lépést is, amelynek értelmében január 1-jétől azok az egyetemisták, akik a szülést megelőző két évben két aktív félévet töltöttek a felsőoktatásban, a gyerek egyéves koráig gyedet, majd gyest kapnak. Hozzátette: a munkaadók is jól járnak jövőre, hiszen a gyedről, gyesről visszatérő munkaerő után 3 évig 100 százalékban, további 2 évig 50 százalékban mentesülnek a szociális adók alól.

Csizi Péter azt hangoztatta, hogy az új, gyermekvállalást segítő intézkedéseket előtt is nagy hangsúlyt fektetett a kormány a családok támogatására. Emlékeztetett arra, hogy a kormány első intézkedései között bevezette a három évig járó gyest, működésbe lépett a családi adórendszer, így az egy, de főként a több gyermeket nevelő családoknál több pénz maradhatott.

A Fidesz pécsi választókerületi elnöke elmondta: ezzel egy időben Pécsett is tett lépéseket a városvezetés a gyermekvállalást segítésére. 

"Új bölcsődei férőhelyeket hoztunk létre, több pécsi óvoda és bölcsőde újult, újul meg ebben az önkormányzati ciklusban, új családi napköziket hoztunk létre, csökkentettük a bölcsődei térítési díjakat, s januártól bevezetjük a kedvezményes árú kisgyermekes bérletet a pécsi közösségi közlekedésben" – mondta el Csizi Péter.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.