Hopp! Oroszi László pert nyert az Adidas ellen

Oroszi László feltaláló közel tíz év után jogerősen pert nyert az Adidas sportszergyártó cég ellen. A bíróság kimondta az irányítósávos sportcipő újszerűségét, s hogy annak megalkotása Oroszi feltalálói tevékenységén alapult.

Az index.hu szerdai cikke szerint a Fővárosi Ítélőtábla az Adidas Magyarország Kft. és tulajdonosa, az Adidas International Marketing BV által közösen, 2003. februárjában indított perben hozta meg ítéletét. A sportszergyártó kilenc éve Oroszi 2002. októberében, használati minta formájában levédett megoldásának jogellenes hasznosítása miatt indított perére válaszul fordult bírósághoz. Az Adidas vitatta Oroszi feltalálói munkáját, s ezáltal kizárólagos jogát, mert szerinte a megoldása nem volt új és nem a tulajdona.

A szakember 1995-96-ban fejlesztette ki futballcipőjét, melynek újdonsága az orr-rész keménygumiból készített sűrű bordázata, az irányítósávok voltak, melyek javítottak a találati pontosságon, segítették a játékost a labda adott irányba rúgásában. Az Adidas cég akkori fejlesztési igazgatója két társával megnézte a mintadarabokat, s kértek belőle példányokat, majd a cég 2000-2001 körül piacra dobta a Predator Precision, majd a Predator Mania cipőit - írja az index a feltaláló közleményére hivatkozva.

A Fővárosi Ítélőtábla 2012. április végén kézbesített végzésével zárult le a 2003. februárjában megkezdett per. Az irányítósávos sportcipő azóta szabadalom lett, s a mostani végzéssel megnyílt a lehetőség, hogy Oroszi folytassa a tíz évvel ezelőtt indított szabadalombitorlási perét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.