A HÖOK is megszólalt a listák ügyében

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) álláspontja szerint a hallgatók személyét és jogait tiszteletben kell tartani, senkit sem érhet hátrány neme, származása, politikai, vallási és világnézeti hovatartozása vagy szexuális beállítottsága miatt.

A szervezet a közleményében az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) bölcsészettudományi kara (BTK) hallgatói önkormányzatával (HÖK) összefüggésbe hozott hallgatói listák ügyében ugyanakkor kiemelte: amíg a szabálysértés elkövetése nem bizonyított, mindenkit megillet az ártatlanság vélelme.

Mint írták, bizonyos, a sajtóban megjelent megnyilvánulásokat tudatosan generált, politikai indíttatású, nemtelen támadásnak tartanak, és a leghatározottabban visszautasítják.

A HÖOK és az intézményi hallgatói önkormányzatok "ahogyan eddig, úgy ezután sem hajlandók egyetlen politikai erőt sem kiszolgálni". Éppen ezért tevékenységüket kizárólag szakmai alapon, a mindenkori jogszabályok betartásával, a jelenlegi és jövőbeli hallgatók, azaz a fiatal magyar értelmiség és ezáltal a magyar társadalom érdekében kell hogy végezzék.

"A hallgatók képviselete felelős hozzáállást követel meg, amelynek alapja az általunk képviseltek személyének és jogainak tiszteletben tartása. Senkit sem érhet hátrány neme, származása politikai, vallási és világnézeti hovatartozása vagy szexuális beállítottsága miatt, és ennek biztosítására az intézmények vezetése mellett a hallgatói önkormányzatoknak is megkerülhetetlen kötelezettségük van" - írta a HÖOk elnöksége.

Megjegyezték, hogy a sajtó értesülései szerint az ELTE BTK HÖK-kel kapcsolatba hozott listák 2007 és 2009 között készültek, ezért - függetlenül azok valós vagy valótlan tartalmától - a vizsgálatnak azt is tisztáznia kell, hogy az adott időszakban a hallgatók adataihoz kik és milyen formában férhettek hozzá, volt-e lehetőség utólagos manipulációra, illetve hogy a lista puszta létezésében a jelenleg hivatalban lévő HÖK-vezetőknek volt-e egyáltalán bármilyen felelőssége.

Az atv.hu kedden írt arról, hogy az ELTE BTK HÖK éveken át listázta az új hallgatókat; a gólyatáborba jelentkezőket világnézetük, pártszimpátiájuk, felekezeti hátterük és vélt származásuk alapján jellemezték. Az adatbázis egyik szerkesztője és a hallgatói önkormányzat elnöke elismerte a listák létét, de azt állítják, a kényes részleteket utólag hamisította valaki.

Mezey Barna rektor szerdán felfüggesztette az ELTE BTK HÖK működését, és elrendelte, hogy a rektori ellenőrzési önálló osztály átfogóan vizsgálja az ELTE egész hallgatói önkormányzatát, valamennyi részönkormányzatát az adatvédelmi és adatkezelési rendelkezések betartásával összefüggésben. A rektor intézkedett arról is, hogy az ügyet bejelentsék a rendőrségnek.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Bűnügyi Főigazgatósága a Nemzeti Nyomozó Irodát (NNI) jelölte ki az eljárás lefolytatására, az NNI pedig feljelentéskiegészítést rendelt el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.