Honnan kapott kitüntetést Orbán Viktor?

Nagyon megválogatja Orbán Viktor, hogy honnan fogad el kitüntetést. A hazai díszpolgári címeket például rendszeresen visszautasítja - írja a Blikk.
A lap szerint a kormányfő a 2010-es kormányváltás óta összesen négy kitüntetést vett át. Megkapta a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem által alapított Bocskai István-díjat, két kitüntetést Macedóniának köszönhet. Az Egészségügyi Világszervezettől a dohányzás visszaszorítása és a nemdohányzók védelme érdekében végzett munkájáért kapott elismerést - azon törvény miatt, amelynek az ország a trafikmutyit köszönheti.

Rendelkezik ezen túlmenően két díszdoktori címmel is. Az önkormányzatok által felajánlott díszpolgári címeket azonban kormányfői megbízatása alatt nem veszi át - tudta meg a Miniszterelnökségtől a Blikk. Egyébként nem udvariatlanságból tesz így: közjogi méltóság hagyományosan nem lesz díszpolgár hivatali ideje alatt.

Nem mondhatja magát ilyen szerencsésnek Áder János köztársasági elnök. Összesen három kitüntetésben részesült, amelyből kettő ráadásul automatikusan járt tisztségével. Az egyetlen "saját érdeme" az Út a Békéhez Díj, amelyet a Vatikán ENSZ mellett működő állandó megfigyelő missziója adományozott neki. A lap által megszólaltatott protokollszakértő a két állami vezető közti különbséget azzal magyarázza, hogy Áder sokkal kevesebbet utazik.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.