Homokzsákokkal védték a szennyvíztől a Balatont

Szennyvíztől védték a Balatont vasárnap délután Balatonföldvárnál, hogy egy szennyvízátemelő esőtől megtelt csatornájából a csapadékkal kevert szennyvíz az övárkon át ne juthasson a tóba - közölte a katasztrófavédelem.

Baranya Károly, a Somogy Megyei katasztrófavédelmi Igazgatóság helyszínen tartózkodó mentésvezetője közölte: a két nap alatt lehullott jelentős, több mint 50 milliméter csapadékkal telítődött az övárok, és a csatornából is kibuggyant a szennyvíz. Az övárkot homokzsákokkal lezárták, így az esővíztől egyébként jelentősen felhígult szennyvíz nem jut be a Balatonba - mondta a mentésvezető.

Tájékoztatása szerint a csatornából a tulajdonos tudtával az övárok melletti halastóba szivattyúzzák vizet. Mintegy húsz tűzoltó kilenc szivattyúval dolgozik a helyszínen.

Baranya Károly elmondása szerint Balatonföldváron ezenkívül 8-10 háznál is dolgoztak a tűzoltók: udvarokból és két pincéből szivattyúzták ki a vizet.

Páli Richárd, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletesének tájékoztatása szerint szombat éjféltől vasárnap kora délutánig több mint félszáz helyszínre riasztották a tűzoltókat.

A legtöbb segítséget Nagyatád, Barcs, Marcali és Kaposvár térségéből kérték, egy-két fakidőléstől eltekintve mindenütt elárasztott pincékhez, illetve udvarokhoz vonultak - közölte az ügyeletes.

Egyhavi eső két nap alatt

Somogyban az elmúlt két nap alatt helyenként annyi eső esett, mint máskor egy hónap alatt. Kaposvárra két nap alatt 70 milliméternyi eső zúdult. A Kapos folyó vízállása vasárnap délután 310 centiméter volt, ez hozzávetőleg 70 százalékos telítettséget jelent. A folyó most 40 centméterrel alacsonyabb, mint tavasszal, amikor az áradás ellen homokzsákokkal, szivattyúzással kellett védekezni.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.