Holokauszt-emléknap: Áder János a Duna-parton

A holokauszt magyarországi áldozataira emlékezett Áder János köztársasági elnök a budapesti Cipők a Duna-parton emlékműnél szerdán.
A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján az államfő virágot és emlékkövet helyezett el, valamint mécsest gyújtott a pesti rakparton lévő emlékműnél.

Áder János előtt Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter és Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere emlékezett a holokauszt áldozataira a Duna-parton.

Az áldozatok előtti főhajtásra és az emlékezésre szólított fel a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján publikált blogbejegyzésében az Együtt-PM vezetője is. Bajnai Gordon úgy fogalmaz: a holokauszt az egész magyar nemzet tragédiája, mely során több mint félmillió honfitársunkat pusztították el. A német megszállás ténye korántsem menti fel a magyar államot a történelmi felelősség alól, hiszen zsidó honfitársaink összegyűjtése és deportálása a magyar állami szervek hathatós közreműködésével történt - folytatja.

Egyúttal kijelenti: ezt nem szabad elfeledni akkor, amikor a kormány egy olyan emlékművet akar "ránk erőltetni", mely a magyar államot igyekszik felmenteni e felelősség alól.

A volt miniszterelnök arra szólít fel, hogy az emléknapon hajtsanak fejet az áldozatok előtt, emlékezzenek és ne felejtsék el őket soha. Arra kér, hogy emlékezzenek azokra a hősökre is, akik életüket kockáztatták, hogy másokat megmentsenek, rájuk legyünk büszkék - folytatja. Hozzáteszi: de ne feledjék soha a bűnösöket sem, "emlékezzünk, hogy nemzeti tragédiánk soha ne ismétlődhessen meg".
Az Országgyűlés 2000. évi döntése értelmében 2001 óta minden évben április 16-án tartják a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját, arra emlékezve, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása. A kezdeményezés Pokorni Zoltán akkori oktatási miniszter nevéhez fűződik, aki a budapesti gettó felszabadításának 55. évfordulóján, 2000. január 18-án javasolta, hogy a középiskolákban minden évben április 16-án emlékezzenek meg a holokausztról. A magyar holokauszt hetvenedik évfordulója tiszteletére 2014-ben holokauszt-emlékévet rendeznek Magyarországon.

Az 1941-es népszámlálás alapján - a revíziós lépések után megnövekedett területű országban - 725 ezer izraelita élt. Kétharmaduk meghalt a munkaszolgálat, a deportálások, a tudatos népirtás nyomán. A vidéki zsidóság gyakorlatilag teljesen megsemmisült, a Budapesten élők közül mintegy 100 ezren menekültek meg.

A pécsi Széchenyi István Gimnáziumban az iskola egykori zsidó származású, a holokauszt miatt elhurcolt tanulói és tanáraik emlékére avattak táblát szerdán.

Mesterházy Attila szerint a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján minden magyarnak őszintén szembe kell néznie a múlt tragédiájával és napjaink fenyegetéseivel is. Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerdán az MTI-vel azt is közölte, hogy nincs szükség a német megszállás emlékművére, mert az nem a szembenézést szolgálja, hanem a szembenállást mélyíti.

Az ellenzéki politikus közleménye szerint őszinte választ kell találni arra, hogy miként történhetett meg a 70 évvel ezelőtti tragédia, miként fordulhatott az ország egykori vezetősége saját népe ellen. Hogyan fordíthatta el a fejét a bűnöket látva sok millió magyar? - tette fel a kérdést a pártelnök, aki szerint azt is meg kell kérdezni, hogy az ország mai vezetősége miért fordul szembe a holokauszt túlélőivel és leszármazottaival.

Mesterházy Attila azt írta, a kormány nem a holokauszt áldozatai emlékének ápolásával foglalkozik, hanem az egykori elkövetők bűneinek tisztára mosásával próbálkozik. Közölte, a német megszállás emlékműve nem a társadalmi megbékélést szolgálja, hanem az ellenségeskedést, nem nyugalmat hoz, hanem feszültséget szít.

Az MSZP vezetője szerint felmentésre, bűnbocsánatra senki nem tarthat igényt az egykori felelősök közül, miként a történelem meghamisítása sem adhat a mai felelősöknek feloldozást. Nincs olyan ideológia, amely igazolná az Orbán-kormány szándékát, az emlékmű létjogosultságát, védelmezőinek igazát - fogalmazott.

Az ellenzéki párt elnöke közölte, ma is felelősségünk védelmezni a történelmi igazságot, kivívni a jog- és esélyegyenlőséget, megteremteni a biztonságos életet.

A közleményben Mesterházy Attila úgy fogalmazott, "a mai napon minden őszinte demokratával közösen megfogadjuk, hogy vállaljuk a történelmi felelősséget". Úgy folytatta, fejet hajtanak az áldozatok emléke előtt, az elkövetőkre pedig emlékeztetnek. "Mert csak így tanulhatunk a múltból, és csak így akadályozhatjuk meg, hogy az egykori bűnöket elkövessék megint" - tette hozzá.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.