Holokauszt-emléknap: A német megszállás nem ad felmentést

A magyar zsidóság fájdalma minden magyar ember fájdalma – írta Orbán Viktor miniszterelnök április 16-án, a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján a Mazsihisz vezetőjének címzett levelében.

A kormányfő így folytatta: bár a holokauszt borzalma zsidó honfitársainkra méretett, az ő életüket, javaikat pusztította el, a nemzet közös fájdalma és vesztesége volt. Felfogásunk szerint ugyanis a magyar zsidóság a magyar nemzet része volt, és az is marad. Orbán Viktor kinyilvánította együttérzését, kifejezte a magyarországi zsidó közösség iránti nagyrabecsülését. Megfogalmazása szerint „új alkotmányunk szavaival valljuk, hogy a XX. század erkölcsi megrendüléshez vezető évtizedei után múlhatatlanul szükségünk van a lelki és szellemi megújulásra".

M. Schmidt János / Népszabadság

Áder János köztársasági elnök virágot és emlékkövet helyezett el a Cipők a Duna-parton emlékműnél. Ugyanitt emlékezett az áldozatokra Navracsics Tibor miniszter és Pokorni Zoltán is, aki az első Fidesz-kormány idején oktatási miniszterként kezdeményezte, hogy április 16-a legyen a magyarországi holokauszt emléknapja. (1944-ben, az akkor Magyarországhoz tartozó Kárpátalján ezen a napon kezdődött a zsidó lakosság gettóba zárása.) Pokorni hangsúlyozta, hogy „magyarok voltak a gyilkosok, és magyarok voltak az áldozatok is, tehát ez a mi ügyünk". Nyilván szóba lehet, és kell is hozni, hogy mindez a német megszállás idején történt, de ez „csak magyarázat, és nem mentség".

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke közleményében kijelentette: minden magyarnak őszintén szembe kell néznie a múlt tragédiájával, és őszintén szembe kell néznie napjaink fenyegetéseivel is. A szocialista politikus kitért a Szabadság téri német megszállási emlékmű körüli botrányra. Szerinte nincs szükség erre az emlékműre, mert nem a szembenézést szolgálja, hanem a szembenállást mélyíti. A történelem meghamisítása sem adhat a mai felelősöknek feloldozást. Nincs olyan ideológia, amely igazolná az „Orbán-kormány szándékát, az emlékmű létjogosultságát, védelmezőinek igazát" – állapította meg Mesterházy.

Blogbejegyzésében Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetője is az egész magyar nemzet tragédiájának nevezte a holokausztot. A volt miniszterelnök – szintén bírálva a Szabadság téri emlékművet – leszögezte: a német megszállás ténye korántsem menti fel a magyar államot a történelmi felelősség alól, hiszen zsidó honfitársaink összegyűjtése és deportálása a magyar állami szervek hathatós közreműködésével történt

A nap folyamán megemlékezéseket tartottak a Páva utcai emlékközpontban és az ország más pontjain is. A makói József Attila Gimnáziumban és a pécsi Széchenyi István Gimnáziumban például emléktáblát állítottak a gyermekáldozatoknak és a tanároknak.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.