Holnaptól újra látogatható a Citadella

Május 17-én reggel 8 órától részlegesen újra megnyit a Citadella. A turisták megközelíthetik majd a Szabadság-szobrot is. 

A Citadella területe jelenleg le van zárva, mert még zajlik az átadás-átvétel, valamint az ingatlan műszaki állapotának felmérése, emellett a lezárás vagyonvédelmi szempontból is szükséges - írta közleményében a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., amely egyben azt is tudatta: az ingatlant szombaton reggel 8 órától újra megnyitják a látogatók előtt.

Szombattól megközelíthető lesz tehát a Szabadság szobor és környéke, a kiszolgáló egységek azonban továbbra is zárva maradnak. A gyalogos (turista) forgalom számára teljes egészükben, korlátozás nélkül, akadálymentesen látogathatóvá válnak a várfalon és kordonnal körbezárt egységen kívüli területek, az ezen belül eső területeket ugyanakkor a továbbiakban is érinti a korlátozás.

Az MNV közleményében arra is kitért: az Emberi Erőforrások Minisztériumának megállapítása szerint a Citadella használata, illetve hasznosítása nem felel meg a Világörökségről szóló törvény rendelkezéseinek.

A jogszabály ugyanis előírja, hogy a területet az egyetemes és nemzeti értékeit megőrizve kell használni, bemutatni, fenntartható módon fejleszteni vagy szükség szerint helyreállítani. A használók azonban a határozatban foglalt kötelezettségüknek az MNV Zrt. felszólítására sem tettek eleget, ezért a társaság végrehajtási eljárással volt kénytelen birtokba venni a Magyar Állam tulajdonát és a nemzeti vagyon részét képező, az UNESCO által a Világörökség részének nyilvánított Citadellát - emlékeztet a közlemény.

A hatósági helyszíni szemlék az MNV szerint megállapították, hogy az ingatlanon évtizedek óta nem volt jelentősebb felújítás, helyreállítás. A bérlők elvégezték ugyan a szükséges karbantartásokat és az alkalomszerű javításokat, de lényegében csak az üzleti érdekeiket érintő beruházásokat hajtották végre. A Citadellán lévő reklámok és feliratok többsége pedig elhelyezésével és látványával megbontja a világörökségi helyszín egységes megjelenését és esetenként károsítja a várfalakat is.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.