Holnapig nyújtja be az MSZP a bizalmatlansági indítványt

Az MSZP kongresszusán miniszterelnöknek jelölt Bajnai Gordon támogatása után várhatóan ma vagy kedden nyújtja be a kormányfőcseréhez szükséges bizalmatlansági indítványt az MSZP az Országgyűlésnek.

Az MTI úgy tudja, a szocialista frakció már a múlt heti üléseken összegyűjtötte a konstruktív bizalmatlansági indítvány benyújtásához szükséges 78 aláírást.

Korábban a kormányfői posztról leköszönő Gyurcsány Ferenc arról beszélt, hogy a bizalmatlansági indítványt április 6-án nyújtják be, de a távirati iroda úgy értesült, ez egy napot csúszhat az indítvány megszövegezése miatt.

A javaslat napirendre kerüléséről várhatóan a házbizottság csütörtöki ülésén lesz szó. A konstruktív bizalmatlansági indítványról az Országgyűlésnek a benyújtástól számított harmadik nap után, de nyolc napon belül tárgyalnia kell

A konstruktív bizalmatlansági indítvány formája határozati javaslat. Ennek előkészítését nem kell megelőznie bizottsági tárgyalásnak, és nem lehet hozzá módosító indítványt benyújtani. Ha időkeretet határoz meg a Ház, akkor a parlamenti vita minimum tíz órán át tart. Konstruktív bizalmatlansági indítvány benyújtásakor nem kell újra szavazni a kormányprogramról.

A javaslatról várhatóan április 14-én szavaz a parlament. Ha a képviselők ezt megszavazzák, akkor Gyurcsány Ferenc helyett Bajnai Gordon lesz a miniszterelnök.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.