Holnap temetik Göncz Árpádot

Holnap, november 6-án helyezik végső nyugalomra az Óbudai temetőben Göncz Árpádot. Az életének 94. évében, október 6-án elhunyt volt köztársasági elnök temetése pénteken 15 órakor kezdődik a temető 16-os parcellájánál.

A Magyar Írószövetség, az Országgyűlés és a Magyar Köztársaság volt elnökének ravatalánál egykori rabtársa, Mécs Imre mond búcsúbeszédet, és Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát vesz búcsút tőle római katolikus szertartás keretében. A temetésen közreműködik Koncz Zsuzsa, Bródy János és Bálint András. „Mindenkit várunk, aki tisztelettel kíván adózni Göncz Árpád emlékének" – írta a család a gyászjelentésben, azt kérve, hogy a búcsúzók csak egy-egy szál virággal róják le kegyeletüket, a koszorúra szánt összeggel pedig a Kézenfogva Alapítványt támogassák.

A temetésen – amelyet közvetít a Duna televízió – részt vesz Orbán Viktor kormányfő, ott lesz „magánemberként" Áder János köztársasági elnök és felesége, Her­czegh Anita. A temetésen – tudta meg lapunk – Schmitt Pál és Sólyom László volt köztársasági elnökök is részt vesznek.

Mivel a szertartáson bizonyosan sok ezren vesznek részt, az illetékes hivatalok, szervezetek igyekeznek információkkal, tanácsokkal és rendkívüli intézkedésekkel segíteni az emlékezőket. A Göncz Árpád Alapítvány közleményében azt javasolta, hogy a várható tömeg ­miatt a gyászolók tömegközlekedéssel érkezzenek a pénteki temetésre, az Óbudai temetőbe. Emellett szól az is, hogy a Budapesti Közlekedési Központ rendkívüli járatot és nagyobb buszokat indít pénteken.

Az Óbudai temetőig meghosszabbított útvonalon közlekedik majd a 17-es villamospótló, 218B jelzéssel pedig rendkívüli buszjárat áll forgalomba a Szentlélek tér és az Óbudai autóbuszgarázs között. A 118-as busz vonalán pedig egész nap nagyobb befogadóképességű, csuklós buszok közlekednek. Várhatóan délelőtt tizenegy és este negyed hét között a 17-es busz a Szent Gellért téri metrómegálló és az óbudai autóbuszgarázs között közlekedik, érintve az Óbudai temetőt. Ugyanebben az időszakban a 218B rendkívüli autóbuszjárat a HÉV felől biztosítja a sírkert elérhetőségét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.