Hol akadtak el a Fenyő-gyilkosság aktái?

Nem a rendőrségen akadtak el a Fenyő-gyilkosság fő bizonyítékai. Ez a legújabb fejlemény a sajtómágnás megölése körüli ügyben.

Nem a rendőrségen, hanem a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézetben (BSZKI) akadtak el korábban azok a dokumentumok, amelyek alapján a közelmúltban új lendületet vett az 1998-as Fenyő-gyilkosság nyomozása - írja a Magyar Nemzetre hivatkozva a Hírszerző.

A merénylet után a helyszínen megtalálták a tettes által hátrahagyott ruhadarabokat, azokról februárban derült ki, hogy a bennük azonosított genetikai minta megegyezik Jozef Rohác DNS-ével.

Az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) folytat vizsgálatot, a testület február 7-én kapott informális, majd másnap hivatalos értesítést a BSZKI-tól, és azonnal kiadta a nemzetközi elfogatóparancsot Rohác ellen - tájékoztatta a Magyar Nemzetet Bartha László szóvivő.

A napokban derült ki, hogy a szlovák férfitól két éve, egy másik ügyben elrendelt letartóztatásakor vettek DNS-mintát hazánkban, az említett egyezőség már akkor kiderült.

Az ügy - írta nemrég a NOL - messze túlmutat a Fenyő-gyilkosságon. Az ügyészek feladata tisztázni, hogy ki miatt nem jutott el időben a DNS-egyezésről szóló információ a nyomozókhoz. A rendszernek automatikusan össze kellene vetnie egy-egy új mintát a bűnügyi DNS-nyilvántartásban lévő, különféle korábbi bűncselekmények helyszíneiről, eszközeiről rögzített mintákkal.

Miután első magyarországi őrizetbe vételekor Roháctól DNS-mintát vettek, amit továbbküldtek a szakértői intézetbe, néhány héten belül ki kellett volna derülnie, hogy a minta egyezik az 1998-as Fenyő-gyilkosságnál rögzített, nagy valószínűséggel a tettestől származó mintával. Rendes  körülmények között a számítógépek összevetik az új mintákat a régiekkel, és jelzik az egyezőséget. Rohác esetében azonban nem jeleztek. Illetve nem tudni, hogy jeleztek-e, csak emberi mulasztás miatt ez nem jutott el azokhoz, akik számára ez az információ perdöntő bizonyíték lehetett volna a Fenyő-ügy nyomozásában.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.