Hol szavaznak külföldön a katonák?

A Honvédelmi Minisztérium biztosítja a szavazati jog gyakorlását a katonák számára külföldön is, csak nincs hol.

Az Együtt-PM felszólította a kormányt, hogy tegye lehetővé a külföldön szolgáló katonák számára a mozgóurnás szavazást vagy más, hasonló módszer alkalmazását. Kónya Péter társelnök szerint az, hogy az Afganisztánban szolgáló magyar katonák nem tudják leadni voksaikat az áprilisi választásokon, jól mutatja, hogy az új választójogi szabályozás kizárólag a Fidesznek kedvez, miközben számos hibás eleme van, „amely demokratikus deficitet okoz".

Kónya szerint miután a kabuli nagykövetség biztonságosan nem közelíthető meg, ezért biztosítani kellene a mozgóurnás vagy levélben való szavazás lehetőségét. Emlékezetes: legutóbb a Külügyminisztérium ismerte el egy újságírói kérdésre, hogy az Afganisztánban állomásozó több mint száz magyar katona biztonsági okokból nem tudja leadni szavazatát a helyi nagykövetségen, illetve más ország követségére sem utazhatnak el, így ők valójában nem vehetnek részt az április voksoláson.

 A könnyített, levélben történő szavazást ugyanis a jelenlegi kormánypártok által kidolgozott törvény csak azon, többségében nemrég állampolgárságot kapott külhoniaknak biztosítja, akik nem rendelkeznek állandó lakcímmel. Ezért kell egyébként a külföldön dolgozó, de magyarországi címmel rendelkező személyeknek is nagykövetségeken voksolniuk az egyszerűbb, bár kétségtelenül nehezebben ellenőrizhető postai út helyett.

Érdekesség, hogy nemrég Vadai Ágnes volt honvédelmi államtitkár (a DK alelnöke) írásbeli kérdéseket intézett a szolgálatot teljesítők voksolási lehetőségével kapcsolatban Pintér Sándor belügy-, és Hende Csaba honvédelmi miniszterekhez. A belügyi tárca vezetője azt válaszolta, hogy az országos rendőrfőkapitány nemrég utasításba adta: a szavazás napjára a parancsnokok a szolgálatot úgy kötelesek szervezni, hogy a szolgálatban lévő állomány választójogát lakóhelyén, vagy – igazolással – tartózkodási helyén gyakorolhassa.

Pintér Sándor hozzátette, hogy jelenleg a hivatásos állományból összesen hetven fő vesz részt különböző polgári válságkezelő missziókban, akiket az ORFK levélben értesített a választáson történő részvétel lehetőségéről és a szavazáshoz való jog gyakorlásának módjáról. Ez alapján a missziókban szolgálatot teljesítő rendőrök előre tervezhető úgynevezett „kompenzációs szabadnapok", vagy az adott missziótól a választás napjára szóló „rendkívüli eltávozás" igénylése útján is élhetnek szavazatai jogukkal – írta Pintér Sándor.

A honvédelmi miniszter ennél szűkszavúbban, de úgy fogalmazott: a Honvédelmi Minisztérium a hatályos törvényeknek megfelelően biztosítja a honvédség állományának választási részvételét. „A szavazás zavartalan lebonyolítása érdekében a HM közigazgatási államtitkára körlevelet, a Honvéd Vezérkar főnöke pedig parancsot adott ki" írta válaszában Hende Csaba.

Ez utóbbi értelmezése érdekében – különösképp a Kabulban szolgáló katonák szavazati jogának (eszerint meglévő) biztosítását illetően – a Népszabadság megkereste a szaktárca sajtóosztályát, ahonnan viszont azt a választ kaptuk: a honvédek, mint szavazati joggal rendelkező állampolgárok számára, a választáson való részvételt a tárca a vonatkozó törvényi keretek betartásával látja biztosítottnak.

„A választásokon való részvétel biztosítása ugyanakkor nem a HM feladata, hanem a Nemzeti Választási Iroda és a külföldön tartózkodó állampolgárok vonatkozásában a Külügyminisztérium hatásköre" - tette hozzá a szaktárca. A HM kérdésünkre elmondta: a közigazgatási államtitkár körlevelében általános, a részvétel törvényességének biztosításáról szerepelt tájékoztatás, a vezérkari főnök parancsában pedig arra vonatkozó utasítás szerepelt, hogy a szolgálatellátás tervezése során egyaránt figyelembe kell venni a választásokon való részvétel és a szolgálati feladatok biztosítását is.

„A honvédelmi tárca pont a fenti kettő anyaggal gondoskodott arról, hogy a honvéd – hangsúlyozottan mint magyar állampolgár – a lehető legszélesebb tájékoztatást megkapja arról, hogyan élhet szavazati jogával, valamint a választásokon való részvétel hogyan biztosítható törvényesen. Gondoskodott arról, hogy az alakulatok parancsnokai ne kötelezzék, s főszabály szerint a törvény keretei között ne is korlátozzák a szavazáshoz való jogot" érvelt a HM.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.