Hogyan tudósítsunk az öngyilkosságról?

Az utóbbi időben közzétett, öngyilkosságokról szóló "szenzációhajhász" tudósítások miatt Bodonovich Jenő média- és hírközlési biztos egyeztetést kezdeményezett nyolc szakmai érdekképviseleti szervezet bevonásával - közölte a Média- és Hírközlési Biztos Hivatala csütörtökön az MTI-vel.

 A közlemény szerint a biztos az eljárást a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének egyes internetes hírportálokat és egy tévéadót érintő panasza alapján indította el, amelyhez a Lélekben Otthon Alapítvány is csatlakozott. A szervezetek szerint az utóbbi időben egyes tudósítások az öngyilkosságot olyan nemkívánatos módon jelenítették meg, amelyek krízishelyzetben lévő embereket arra ösztönözhettek, hogy önmaguk ellen forduljanak.

A közleményben az áll: a tudósításokban a helyszín bemutatása, az elkövetési mód ismertetése, az öngyilkosság vélt vagy valós okainak találgatása, az öngyilkosságnak mint a szülőket megbüntető bosszúnak bemutatása ellentétben áll az Egészségügyi Világszervezet (WHO), valamint a média- és hírközlési biztos 2012 márciusában közzétett ajánlásával. Ez a megjelenítési mód az olvasók, nézők jelentős részének érdeksérelmét eredményezte - tették hozzá.

A panaszos egyesületek azt is kifogásolták, hogy a tudósításokban nem szerepelt a krízishelyzetben lévők részére rendszeresített telefonszám, amelyen szakemberek nyújtanak segítséget a rászorulóknak.

A média- és hírközlési biztos az egyeztetési eljárásról a médiatörvény előírásainak megfelelően tájékoztatta az érintett médiumokat is - közölték.

A tájékoztatás szerint a biztos az eljárás során a nézői, olvasói érdekek képviseletében javaslatot fog kidolgozni a témában tavaly kiadott ajánlása alapján. Figyelembe veszi a szakmai szervezetek és az érintett internetes hírportálok, valamint a televízió észrevételeit is.

Mint írták, a biztos a médiatörvény előírásai alapján az egyeztetési eljárásba bevonta a Magyar Lapkiadók Egyesületét, a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületét, a Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesületét, a Magyar Újságírók Országos Szövetségét, a Magyar Katolikus Újságírók Szövetségét, a Protestáns Újságírók Szövetségét, a Magyar Elektronikus Újságírók Szövetségét és a Magyar Újságírók Közösségét.

Bodonovich Jenő tavaly márciusban közzétett ajánlása szerint az öngyilkosságok sajtóbemutatásakor kerülni kell a módszer leírását, a helyszín részletes bemutatását, az okok találgatását, és minden esetben fel kell hívni a figyelmet a segítő szervezetekre, a segélyvonalakra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.