Hogyan szabadultak a Vizovicki-ügy rendőr gyanúsítottjai?

Szinte egyszerre kézbesítették szerdán a négy rendőr-gyanúsítottnak az előzetes letartóztatásuk meghosszabíbtásáról szóló elsőfokú, és a szabadlábra helyezésükről szóló jogerős bírósági döntést. A Hajógári-szigeti rendőrségi korrupciós ügy 26 gyanúsítottja közül így már senki sincs előzetes letartóztatásban.

Szerdán, néhány órás eltéréssel kézbesítették az úgynevezett Vizoviczki-ügy (Hajó-gyári szigeti rendőrségi korrupciós ügy) rendőr gyanúsítottjainak a Fővárosi Törvényszéktől az előzetes letartóztatásuk meghosszabbításáról szóló határozatot, majd közvetlen ez után  a Fővárosi Ítélőtábla döntését, amellyel házi őrizetbe helyezték a korrupcióval gyanúsított rendőrtiszteket – tudta meg a Népszabadság.

Arató György, Kalmár Tamás védője lapunknak azt mondta, ő már hónapokkal ez előtt ugyanazt indítványozta, amit most az ítélőtábla elfogadott. Védence, csak úgy, mint a másik három egykor fontos, vezető beosztást betöltő rendőr-gyanúsított, a pillanatnyi tartózkodási helyük folyamatos meghatározására alkalmas karperec viselésének kötelezettsége mellett, otthonában védekezhet az eljárás hátralévő szakaszában.

Az ügyben eljáró Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője a történtekkel összefüggésben csak a Fővárosi Ítélőtábla döntését erősítette meg, rámutatva, hogy az  ítélőtábla megállapította ugyan, hogy fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye, de úgy ítélte meg, hogy a karperec alkalmazásával nincs szükség a legszigorúbb kényszerintézkedés fenntartására.

Kalmár Tamást, a BBRFK volt közrendvédelmi főosztályvezetőjét, Gulyás Lajost, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) volt szervezett bűnözés elleni főosztályvezetőjét és Hopka Lajost, aki Gulyás főosztályán a speciális bűnszervezeti csoportok elleni osztályt vezette, valamint K. Attilát, a BRFK nyomozóját tavaly május végén, június elején vették őrizetbe Vizoviczki Lászlóval együtt. Azzal gyanúsítják őket, hogy pénzt kapta Vizivoczkitől, cserébe elintézték, hogy a szórakozóhely-birodalom tulajdonos érdekeltségeiben ne legyenek razziák, ellenben a konkurenciánál annál gyakrabban.

A rendőrök mindezt tagadják, és azzal érvelnek, hogy egyikük sem, de még együtt sem lettek volna képesek a gyanúsításban megfogalmazotthoz fogható „rendőri védelmet” biztosítani Vizovickinek.

Ártatlannak, illetve részben áldozatnak vallja magát Vizoviczki is. Ő azt mondja, a biztonsági kérdésekkel nem ő, hanem munkatársa, a jó rendőrségi kapcsolatokkal rendelkező, Kalmárral egy időben egy edzőteremben gyúró V. István intézte, ő neki fizetett, s hogy v. kinek és mire adta tovább a pénzt, azzal már nem foglalkozott. Kiszivárgott hírek szerint a nyomozás egyes adatai arra utalnak, hogy a rendőrgyanúsítottak többször átverték. Hamis rendőrségi dokumentumokkal ijesztgették, hogy miféle akciók indultak volna ellene és az érdekeltségei ellen, ha ők le nem állították azokat.

Az egymásnak, de olykor önmaguknak is ellentmondó vallomások fényében az a helyzet állt elő, hogy a Vizoviczki László és társai ellen bűnszervezetben elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények gyanújával folyó eljárásban a bűnszervezet vezetője, Vizoviczki eszerint a saját maga vezette szervezet áldozata.

Nagy Andrea e felvetésünkre csak annyit mondott, hogy az ügyészség, mint más ügyekben sem, ez esetben sem kívánja kommentálni és értékelni a vallomásokat a nyilvánosság előtt. Elmondta ugyanakkor, hogy az egyre szövevényesebb ügy 26 gyanúsítottja körül már senki sincs előzetes letartóztatásban. Hatan házi őrizetben, öten lakhelyelhagyási tilalom hatálya alatt várják a nyomozás lezárását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.