Hogyan nyertek a haverok a trafikpályázaton?

Közérdekű adatigénylést adott be a a Transparency International Magyarország több más szervezettel együtt a trafikpályázatok nyilvánosságra hozatalát kérve.

A trafikpályázatok nyilvánosságra hozatalát közérdekű adatigényléssel kérte a mai napon a Transparency International Magyarország, az atlatszo.hu oknyomozó újságíró portál, a hvg.hu, az index.hu, a K-Monitor Közhasznú Egyesület, az origo.hu és a Társaság a Szabadságjogokért Egyesület. A szervezetek az adatokat egyszerre kérték a nemzeti fejlesztési minisztertől és a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt-től.

A trafiktörvény megalkotása, valamint a pályázatok lebonyolítása során felmerült problémák súlyos korrupciós lehetőséget mutattak. A trafiktörvény azt bizonyítja, hogy a korrupció rendszerszintű, mert javarészt kormányközeli érdekcsoportok kapták meg a biztos bevételt jelentő lehetőségeket. A koncepciót és magát a törvényjavaslatot az akkori frakcióvezető barátja készítette, akinek üzleti érdeke fűződik az új szabályozáshoz. A pályázatok és mellékletei, valamint a bírálat menete és dokumentumai nem nyilvánosak, így nem lehet megállapítani, hogy az elbírálás korrekt volt-e.

A trafiktörténet az ún. state capture tipikus példája, amikor közhatalmi döntéshozatalt a közérdek helyett magánérdekek vezérlik, centralizált, jól kidolgozott rendszerben. A konstrukció lényege, hogy az így megalkotott jogszabályok legálissá teszik a visszaéléseket. A Transparency International felhívja a figyelmet arra, hogy Magyarország a múlt héten mutatta be Londonban a Nyílt Kormányzati Együttműködés keretében tett antikorrupciós vállalásait. A nemzetközi közösség előtt bemutatott kormányzati akcióterv intézkedései azonban messze nem alkalmasak az ilyen típusú visszaélések megfékezésére.

A trafikpályázat a politikai ellenzéknél is kiverte a biztosítékot.

Az MSZP Komárom megyei elnöke hétfői sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy Tatabányán a képviselő-testület fideszes frakcióvezetőjének lánya négy trafik pályázatát nyerte el kereskedői múlt nélkül, a helyi kulturális központ ügyvezetőjének eddig könyvtárosként dolgozó felesége pedig két üzletet nyithat. 

 Nem tudjuk véletlennek tekinteni azt, hogy több száz pályázó közül a fideszes politikusok vagy családtagjaik kaptak lehetőséget trafikot nyitni - hangsúlyozta Lukács Zoltán, aki egyben a párt országgyűlési frakcióvezető-helyettese. - Ha igaznak bizonyul, hogy pártfórumokon döntöttek a pályázatokról, akkor az MSZP a legfőbb ügyészhez fordul. Tatabányán 300 helyett két hónap múlva már csak 36 üzletben lehet cigarettát venni, az üzleteket összesen 18 tulajdonos birtokolja.

Lukács Zoltán szerint a dohánytermékek forgalma Tatabányán hatmilliárd forint egy évben, így egy üzletre évente 17 millió forint forgalom esik, ha a parlament elfogadja Lázár János államtitkárnak az árrést négyről tíz százalékra emelő javaslatát. A politikus számítása szerint a tatabányai képviselő-testület fideszes frakcióvezetőjének családja közel hetvenmillió forintos garantált haszonhoz juthat, ha a törvény megszületik. Az eddig könyvtárosként dolgozó, a Vértes Agora kulturális központ ügyvezetőjének felesége is 34 millió forintos haszonra számíthat, ami körülbelül 30 évi bére - mondta Lukács Zoltán, majd hozzátette, hogy kereskedelmi lehetőséget kapott az oroszlányi fideszes alpolgármester és egy dorogi fideszes képviselő édesanyja is.

A Demokratikus Koalíció közben kezdeményezi, hogy semmisítsék meg a kiskereskedelmi dohánykoncesszióról szóló pályázatok eredményét és egyúttal  közérdekű adatkéréssel fordulnak az illetékes miniszterhez, akitől azt kérik, hogy tegye közzé, milyen körülmények között, milyen szempontok alapján döntöttek a pályázatokról. Ha szükség van rá, akár bírósághoz is fordulnak az ügyben - mondta. Varju László szerint a sajtóban megjelent hírek alapján egyértelmű, hogy az "illegitim kormány illegitim döntése született meg", amikor "kisemmiztek" több ezer családot és olyanoknak adtak lehetőséget, akik korábban nem foglalkoztak dohánykereskedéssel. Miután látszik, hogy minden fideszesnek maga felé hajlik a keze, így értelmezhetővé válik az is, hogy helyben döntöttek a pályázatok elbírálásáról - tette hozzá.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár a hétfői kormányszóvivői sajtótájékoztatón kijelentette: semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy politikai alapon választották volna ki a trafikpályázatok győzteseit.

Az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért (PM) ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon. A választási szövetség.szerint a dohány kiskereskedelmi koncessziók odaítélése kimeríti a hivatallal való visszaélés fogalmát.

Karácsony Gergely szerint több portál is megírta: a Fidesz választókerületi elnökei és a fideszes önkormányzati testületek is foglalkoztak az üggyel és "valójában ők döntöttek arról, hogy ki kaphat koncessziót". A független képviselő hangsúlyozta: a portálok fideszes forrásokra hivatkoznak.

A PM politikusa szerint hivatallal való visszaélés történt, "mert a pályázatot politikai alapon befolyásolták, annak érdekében, hogy a Fidesz országos kampányhálózatát erősítsék".

Felszólította a kormányzatot és a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-t, hogy vonják vissza a pályázatot és írjanak ki újat. A rendőrség dolga a nyomozás, a magyar jogrend működése felett őrködő képviselőknek pedig az a kötelességük, hogy feljelentést tegyenek az ügyben - válaszolta ara a kérdésre, hogy feljelentését csak a sajtóinformációkra alapozta-e.

Egy szombati sajtótájékoztatóján a Fidesz kommunikációs igazgatója szemenszedett hazugságnak nevezte, hogy helyi fideszesek döntöttek volna a trafikpályázatok ügyében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.